Alegerile locale pot fi organizate în cel mult şase luni după starea de alertă. Până când pot fi prelungite mandatele aleşilor

Camera Deputaţilor a decis miercuri că alegerile locale pot fi organizate în cel mult şase luni de la expirarea stării de alertă. Parlamentarii PNL sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în Comisia Juridică şi au posibilitatea de a-l contesta la CCR.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 14:44
Alegerile locale pot fi organizate în cel mult şase luni după starea de alertă. Până când pot fi prelungite mandatele aleşilor

Mandatele aleşilor locali pot fi prelungite până după Anul Nou, în condiţiile în care Parlamentul a decis să ne putem alege primarul în cel mult şase luni de la expirarea stării de alertă. 

Deputaţii PNL sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în Comisia Juridică.

„Am sperat că va fi adoptat măcar în forma în care Senatul a înţeles să aprobe acastă ordonanţă de urgenţă. Din nefericire, ieri, în comisia juridică au intervenit cu o serie de amendamente care din punctul nostru de vedere nu pot fi acceptate”, consideră Gabriel Andronache, deputat PNL, conform Mediafax.

În schimb, deputatul PSD Florin Iordache a precizat că este normal ca Parlamentul să stabilească data alegerilor locale şi le-a transmis liberalilor să atace legea la Curtea Constituţională.

„De ce vă deranjează pe dumneavoastră faptul că Parlamentul va stabili data alegerilor? (…) Dacă vreţi să atacaţi la Curte puteţi ataca, ca de obicei, la Curte, propria ordonanţă pe care a dat-o Guvernul şi noi rămânem la părerea că Parlamentul trebuie să decidă data alegerilor”, a precizat Florin Iordache, pentru sursa citată.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect. Legea urmează să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

PNL are posibilitatea să sesizeze CCR în privinţa proiectului adoptat de Parlament.

STARE DE ALERTĂ 15 MAI 2020. „Românii nu pot fi amendaţi în weekend”