Alegerile prezidenţiale din Polonia, amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Scrutinul trebuia să aibă loc duminică

Alegerile prezidenţiale din Polonia, care urmau să aibă loc duminică, 10 mai, au fost amânate. Anunţul a fost făcut miercuri seară de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, şi de aliatul său, Jaroslaw Gowin, în cadrul unei declaraţii comune.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 12:32
Alegerile prezidenţiale din Polonia, amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Scrutinul trebuia să aibă loc duminică

În mod normal, alegerile prezidenţiale din Polonia erau programate să aibă loc duminică, 10 mai. Opoziţia poloneză a cerut, însă, ca scrutinul să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

Preşedinta Camerei inferioare a Parlamentului de la Varşovia va anunţa „prima dată posibilă” pentru noi alegeri, au scris pe Twitter Jaroslaw Kaczynski şi Jaroslaw Gowin.

Senatul polonez, dominat de Opoziție, a respins marţi seara proiectul de lege care ar fi permis organizarea scrutinului duminică. Senatorii polonezi au respins proiectul de lege cu 50 de voturi pentru, 35 împotrivă şi o abţinere, notează Libertatea.

Sejm-ul, Camera inferioară a Parlamentului polonez, ar fi putut întoarce decizia senatorilor, printr-un vot luat cu o majoritate absolută. Liderii PiS se aşteptau, însă, la o posibilă revoltă din partea unei facţiuni din grupul parlamentar care este apropiată de fostul vicepremier Jaroslaw Gowin.

Gowin a demisionat din guvern din cauza acestui subiect controversat, afirmând că organizarea alegerilor duminică, aşa cum era programat, ar reprezenta o ameninţare pentru sănătatea publică.

Ideea votului prin corespondenţă a fost puternic criticată de Opoziția și de opinia publică din Polonia deoarece procedura introdusă în grabă nu ar îndeplini standardele democratice.

Săptămâna trecută, un grup de 425 de experți juridici, de la universitățile din întreaga Polonie, a publicat o scrisoare deschisă în care a cerut anularea votului.

Analiză Frames & ACDA: Coronacriză economică, România riscă să se prăbuşească precum un castel de nisip