ALEGERILE PREZIDENŢIALE SUA: Cine s-a impus în cadrul „Super Tuesday” – EXIT POLL

Alegătorii republicani din zece state americane au votat în cadrul "Super Tuesday", în vederea alegerii favoritului care îl va înfrunta e Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Conform exit-poll-urilor presei americane, Mitt Romney a câştigat primarele din Virginia, Vermont, Massachusetts (nord-est), Idaho (nord-vest) şi Ohio şi Rick Santorum a câştigat alegerile primare din Tennessee (sud), Oklahoma (sud) şi North Dakota.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 06:26
ALEGERILE PREZIDENŢIALE SUA: Cine s-a impus în cadrul „Super Tuesday” – EXIT POLL

Fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, a câştigat primarele din statele Virginia, Vermont, Massachusetts (nord-est), Idaho (nord-vest) şi Ohio confirmând astfel statutul de favorit al alegătorilor republicani în cursa pentru Casa Albă, conform exit-poll-urilor presei americane, preluate de Washington Post.

Candidatul moderat Mitt Romney a câştigat la limită în faţa ultraconservatorului Rick Santorum alegerile primare republicane din statul Ohio, în cadrul „Super Marţi”, potrivit presei americane.

Victoria lui Romney în acest stat-cheie, al cărui rezultat a fost cel mai aşteptat în cursul zilei, a durat mult până s-a conturat, rezultatul fiind anunţat de presa americană abia la câteva ore după închiderea secţiilor de vot.

După numărarea a 99 la sută din buletinele de vot, Romney a obţinut 38 la sută, iar Santorum 37 la sută.

În Idaho,  Romney a obţinut aproximativ 75 la sută din voturi, potrivit datelor citate de presa americană.

El a câştigat anterior alegerile republicane din Massachusetts, stat al cărui guvernator a fost în trecut, precum şi pe cele din Vermont şi Virginia.

Romney avea cel mai mare număr de delegaţi înainte de votul din cadrul „Super Marţi”, respectiv 173, în timp ce Santorum avea 74 de delegaţi, Ron Paul 37 şi Gingrich 33, potrivit site-ului RealClearPolitics.

Ultra-conservatorul Rick Santorum a câştigat alegerile primare din Tennessee (sud), Oklahoma (sud) şi North Dakota din cadrul „Super Tuesday”.

În Oklahoma, conform postului MSNBC şi Fox, Santorum s-a impus faţă de moderatul Mitt Romney, faţă de fostul preşedinte al Casei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, şi faţă de izolaţionistul Ron Paul.

În Tennessee, un alt stat conservator din Statele Unite, Santorum şi-a devansat de asemenea adversarii, ei fiind clasaţi în aceeaşi ordine ca în Oklahoma.

Conservatorul Newt Gingrich a câştigat primarele organizate în Georgia, stat pe care l-a reprezentat timp de 20 de ani la Washington.

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor l-a avut în acest stat ca adversar pe moderatul Mitt Romney, pe creştinul conservator Rick Santorum şi pe izolaţionistul Ron Paul. Alte nouă state au organizat marţi un scrutin pentru ca alegătorii republicani să îşi aleagă favoritul pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Îţi mulţumesc Georgia! Este flatant să câştig în statul meu atât de clar, pentru a lansa cursa noastră din martie”, a reacţionat Newt Gingrich pe contul său Twitter.

Cele zece state care participă la „Super Marţi” – Georgia, Ohio, Tennessee, Virginia, Oklahoma, Massachusetts, Idaho, North Dakota, Alaska şi Vermont – vor desemna peste 400 de delegaţi din cei 1.144 necesari pentru obţinerea învestiturii. Dintre aceste zece state, Georgia cu 76 de delegaţi, Ohio cu 66 de delegaţi şi Tennessee, cu 58, sunt cele mai importante.

Delegaţii îşi vor reprezenta candidatul în cadrul Convenţiei Naţionale a partidului, care îl va desemna în mod oficial în august, la Tampa (Florida), pe adversarul preşedintelui Barck Obama în alegerile prezidenţiale din noiembrie.