Alegeri legislative în Turcia: Partidul preşedintelui Erdogan, câştigător, potrivit rezultatelor parţiale

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a câștigat detașat alegerile legislative cruciale organizate duminică în Turcia, conform primelor rezultate parțiale publicate de televiziunile de știri locale, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
01 nov. 2015, 16:38
Alegeri legislative în Turcia: Partidul preşedintelui Erdogan, câştigător, potrivit rezultatelor parţiale

După numărarea a 52% din buletinele de vot, Partidul Justiției și Dezvoltării a obținut 51,8% din voturi, potrivit canalelor NTV și CNN-Turk, și pare în măsură să recâștige majoritatea absolută în parlament pierdută în urmă cu cinci luni.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 22,1% din voturi, urmat de Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd), cu 11,4% din voturi, cu procente semnificativ mai mici decât cele obținute pe 7 iunie, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Alegeri legislative CRUCIALE în Turcia. Erdogan speră ca partidul său să obţină majoritatea absolută

Surpriza a venit însă din partea Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), cu 11,2% din voturi, înregistrând o scădere cu cinci procente față de precedentul scrutin.

Un oficial AKP a declarat că se așteaptă ca partidul să obțină la final circa 45-46% din voturi. Cu toate acestea, rezultatele s-ar putea schimba semnificativ în condițiile în care numărarea buletinelor de vot nu s-a încheiat în cele mai mari orașe din Turcia.