Potrivit publicației Politico și presei din Belgrad, Vucic s-a simțit rău în cursul după-amiezii, în timp ce se afla într-un birou împreună cu ministrul Finanțelor, Sinisa Mali, și consiliera sa pe probleme de comunicare, Suzana Vasiljevic.
În acel moment, a fost solicitată intervenția unui medic, care, după consultație, a recomandat ca președintele să revină urgent în Serbia. Informația a fost confirmată de agenția de presă Tanjug, care a precizat că Vucic „a cerut îngrijiri medicale și, în urma controlului, a decis să revină la Belgrad fără a mai participa la evenimentele programate”.
Deocamdată, administrația prezidențială nu a oferit detalii concrete privind starea de sănătate a lui Aleksandar Vucic, însă a transmis că vor fi oferite informații suplimentare în perioada următoare.
Din cauza problemelor de sănătate, președintele Serbiei nu a mai putut participa la principalele întâlniri prevăzute pe agenda sa oficială în SUA, inclusiv la cele două întrevederi planificate cu Donald Trump, dintre care una urma să aibă loc la reședința fostului președinte american din Mar-a-Lago, Florida.
Totuși, în timpul scurtei sale șederi în Statele Unite, Vucic a făcut câteva declarații în legătură cu tensiunile politice interne din Serbia, dar și cu reacțiile internaționale legate de planurile sale externe. Referindu-se la protestele studențești recente din Serbia, liderul de la Belgrad le-a descris drept „o imagine tristă a unui trecut”, sugerând că acțiunile opozanților politici urmăresc destabilizarea. El și-a comparat chiar postura cu cea a președintelui american, făcând aluzie la polarizarea politică.
Aleksandar Vucic a criticat de asemenea Uniunea Europeană, acuzând-o că tratează Serbia cu dublă măsură și că reacționează exagerat față de deciziile sale, în special cea privind posibila participare la parada militară din 9 mai, la Moscova.
„Parcă obsesia lor e doar să mă pedepsească pe mine și Serbia, ignorând alte crize globale”, a declarat Vucic, într-o intervenție marcată de ton critic față de instituțiile europene.
Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Richard Grenell, fost ambasador al SUA în Germania și trimis special al administrației Trump pentru Balcanii de Vest, i-a transmis lui Vucic un mesaj de însănătoșire grabnică, prin intermediul rețelei X (fostul Twitter), arătându-și sprijinul în aceste momente delicate.
Președintele sârb nu este la primul episod de acest gen. În anul 2019, el a fost internat pentru scurt timp din cauza unor probleme cardiovasculare, care au ridicat atunci semne de întrebare în legătură cu starea sa generală de sănătate. În prezent, revenirea sa în Serbia ar putea determina o reevaluare a agendei politice interne, dar și a relațiilor externe în contextul geopolitic tensionat din regiune.
Vucic urmează să se adreseze națiunii în zilele următoare, cu detalii privind starea sa de sănătate și implicațiile revenirii anticipate din vizita în SUA.