Potrivit declarațiilor lui Volodimir Zelenski, discuțiile purtate au inclus subiecte sensibile precum sistemele de apărare aeriană și sancțiunile împotriva Federației Ruse.
„Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, preşedintele Trump a început să vadă lucrurile puţin diferit”, a afirmat Zelenski, citat de Reuters.
Întâlnirea, considerată una improvizată, a avut loc în contextul ceremoniei funerare dedicate Papei Francisc, unde mai mulți lideri politici de pe glob au fost prezenți. În cadrul acesteia, Zelenski a abordat frontal tema sancțiunilor aplicate Rusiei.
Răspunsul lui Trump la această întrebare a fost ”foarte puternic”, a subliniat președintele ucrainean, sugerând că fostul lider de la Casa Albă și-ar putea nuanța poziția în ceea ce privește sprijinul acordat Kievului.
Un alt punct central al discuțiilor a fost reprezentat de apărarea aeriană a Ucrainei, una dintre cele mai stringente nevoi ale țării în fața atacurilor constante cu rachete și drone. Zelenski a precizat că a prezentat lui Trump necesarul concret de sisteme de apărare și că a primit un răspuns pragmatic.
„Și astfel suntem pregătiți ca sistemele de apărare aeriană să fie o contribuție. I-am spus despre numărul (de sisteme de care avem nevoie). Mi-a spus că vor lucra la asta, (că) aceste lucruri nu sunt gratuite”, mai spune liderul de la Kiev.
Pe lângă aspectele militare, liderul ucrainean a evidențiat și importanța economică a acordului privind mineralele rare, semnat miercuri între Ucraina și Statele Unite. Zelenski a subliniat caracterul reciproc avantajos al înțelegerii.
„Acordul va permite Ucrainei să apere viitoarele investiții americane, precum și propriul teritoriu și propriul popor”, susține Zelenski.
Totodată, acesta va asigura un acces preferențial pentru SUA la tranzacțiile cu minerale esențiale din Ucraina și va impulsiona reconstrucția economică a țării după conflict.
În ceea ce privește eforturile diplomatice pentru pace, Ucraina pledează în continuare pentru o încetare imediată și necondiționată a focului pentru cel puțin 30 de zile. Președintele rus Vladimir Putin s-a arătat deschis în principiu la idee, dar a menționat că există „multe probleme care trebuie clarificate” înainte de a implementa o astfel de măsură.
Pe fondul unei oferte recente a Moscovei, privind o încetare temporară a ostilităților în jurul datei de 9 mai — ziua în care Rusia celebrează victoria asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial — Zelenski s-a declarat favorabil ideii, dar a insistat asupra duratei armistițiului.
„Suntem pregătiți atâta timp cât armistițiul va dura 30 de zile”, spune acesta.
Președintele ucrainean a transmis și un avertisment privind siguranța demnitarilor străini care ar urma să participe la parada victoriei din Moscova, subliniind că autoritățile de la Kiev nu pot oferi garanții.
„Nu putem fi responsabili pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul Federației Ruse. Ei sunt responsabili pentru securitatea voastră și, prin urmare, nu vă vom oferi nicio garanție”, a mai declarat Zelenski, în încheiere.