Aleksei Navalnîi, lăsat falit de oamenii lui Putin. Conturile i-au fost blocate, iar casa i-a fost pusă sub sechestru

Conturile bancare ale lui Aleksei Navalnîi sunt blocate, iar apartamentul său din Moscova este pus sub sechestru, a declarat Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al opozantului rus, potrivit BBC. "Au confiscat bunurile și apartamentul unei persoane aflate în comă", a spus aceasta.

25 sept. 2020, 05:10
Aleksei Navalnîi, lăsat falit de oamenii lui Putin. Conturile i-au fost blocate, iar casa i-a fost pusă sub sechestru

Activele liderului opoziţiei ruse au fost blocate pe 27 august, în cadrul unei proceduri judiciare lansate de către un apropiat al Kremlinului. O instanţă judiciară rusă a decis în octombrie 2019 că Aleksei Navalnîi şi asociaţii săi trebuie să achite daune în valoare de 1,4 milioane de dolari într-un proces de calomnie. Decizia de blocare a activelor a fost luată în timp ce Aleksei Navalnîi era internat în Germania, după ce a fost otrăvit în Rusia.

Navalnîi a realizat un material video în care punea sub semnul întrebării calitatea produselor companiei lui Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, după ce un focar de toxiinfecție alimentară a izbucnit în școlile din Moscova, în 2018. Dar în octombrie 2019, o instanță i-a ordonat lui Navalnîi să șteargă videoclipul și să plătească 88 de milioane de ruble drept despăgubire pentru calomnie, motivând că a cauzat daune morale companiei.

Citeşte şi Alexei Navalnîi a fost externat, după o lună de spitalizare. Doctorii spun că e posibilă recuperarea sa completă

În luna august, Prigojin declarase că: „dacă Navalnîi îşi dă sufletul lui Dumnezeu, nu am intenţia să-l persecut în această lume (…) Dacă va trăi, va trebui să răspundă cu toată rigoarea legii ruse„.

Evgheni Prigojin deține firma de catering Concor care a lucrat pentru Kremlin. Omul de afaceri este suspectat de legături cu o „fermă de troli” pe care Washingtonul o acuză de ingerinţă electorală, precum şi de implicare în grupul de mercenari Wagner.