Aleksei Navalnîi condamnat la încă 9 ani de închisoare. Opozantul lui Putin a fost găsit vinovat şi de fraudă fiscală UPDATE

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce a opoziţiei ruse împotriva Kremlinului şi care ispăşeşte în prezent o sentinţă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz despre care susţine că este instrumentat politic, a fost recunoscut vinovat marţi într-un alt caz, de această dată de escrocherie.

22 mart. 2022, 11:35
Aleksei Navalnîi condamnat la încă 9 ani de închisoare. Opozantul lui Putin a fost găsit vinovat şi de fraudă fiscală UPDATE

UPDATE

. Aleksei Navalnîi a fost condamnat marţi la încă 9 ani de închisoare. El urmează să execute noua condamnare într-o colonie penitenciară de maximă securitate.

Opozantul se află deja în închisoare, ispăşind o condamnare de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare într-un alt dosar, pe care îl consideră politic. El a fost încarcerat în ianuarie 2020, imediat ce s-a întors la Moscova din Germania, unde fusese spitalizat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Totodată, avocații lui Navalnîi, Olga Mihailova și Vadim Kobzev au fost reținuți după ce verdictul a fost anunțat. Potrivit informațiilor preliminare, motivul reținerii este acordarea de interviuri jurnaliștilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ

. „Navalnîi a comis o înşelăciune sau furtul bunurilor altora de către un grup organizat”, a declarat Margarita Kotova, în cursul pronunţării hotărârii judecătoreşti de un tribunal care s-a deplasat la sediul închisorii din Pokrov, unde se află încarcerat disidentul de aproximativ un an.

Procurorii ruşi încearcă să-l transfere pe dizident într-un penitenciar de securitate maximă pentru încă 13 ani de închisoare pentru escrocherie şi sfidare a instanţei, notează CNN.

Navalnîi, care a fost încarcerat în ianuarie 2020, imediat la sosirea sa la Moscova din Germania, unde primise îngrijiri timp de cinci luni după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok în Siberia, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un penitenciar la est de Moscova pentru încălcarea condiţiilor eliberării condiţionate într-un caz despre care atât el, cât şi opoziţia rusă susţine că a fost montat de Kremlin.

Procuratura consideră drept escrocherie colectarea de donaţii în conturile Fundaţiei de luptă împotriva corupţiei (FBK), înfiinţată de Navalnîi (care a fost calificată de autorităţile ruse drept extremistă şi interzisă anul trecut) şi în conturile personale ale unor asociaţi ai lui Navalnîi, împotriva cărora au fost deschise de asemenea dosare penale, dar care se află în prezent în străinătate, notează Radio Svoboda pe pagina sa web.

Citeşte şi Aleksei Navalnîi, apel către ruşi: „Maniacul nebun Putin va fi oprit cel mai repede acum de oamenii din Rusia dacă se opun războiului

Fondurile au fost colectate pentru un scop deliberat nerealist – nominalizarea lui Navalnîi drept candidat pentru alegerile prezidenţiale în Rusia„, a formulat acuzaţia procurorul. Din zecile de mii de oameni care au făcut donaţii pentru Navalnîi şi FBK, doar patru apar ca victime în dosar şi nu toţi au susţinut acuzarea pe parcursul procesului, conform postului de radio citat.

Navalnîi nu îşi recunoaşte vinovăţia, calificând dosarul drept unul politic de la un capăt la altul. În zilele audierilor în acest caz, judecătoarea Margarita Kotova a vorbit la telefon de mai multe ori cu unul dintre responsabilii administraţiei prezidenţiale ruse, Evgheni Vladimirov, susţine un asociat al lui Navalnîi, Ivan Jdanov, care a obţinut desfăşurătorul acestor discuţii.

Citeşte şi Opoziţia rusă acuză Google şi Apple că au cedat „şantajului” lui Vladimir Putin. Aplicaţia de „vot inteligent” a lui Navalnîi a dispărut de pe platforme chiar înainte de alegeri

„Nu aveţi decât să cereţi 113 ani de închisoare pentru mine. Oricum nu mă veţi speria”, a declarat Navalnîi în timpul procesului, de profesie avocat, care a atras atenţia procurorului că pentru escrocherie legislaţia rusă prevede pedepse cu mult mai mici decât s-a cerut pentru el.