Opoziţia rusă acuză Google şi Apple că au cedat „şantajului” lui Vladimir Putin. Aplicaţia de „vot inteligent” a lui Navalnîi a dispărut de pe platforme chiar înainte de alegeri

Aliaţii opozantului rus aflat în detenţie Aleksei Navalnîi au acuzat vineri Google şi Apple că au suprimat aplicaţia de "vot inteligent" de pe platformele lor, denunţând o "cenzură", în prima zi a alegerilor legislative ruse.

17 sept. 2021, 20:05
Opoziţia rusă acuză Google şi Apple că au cedat „şantajului” lui Vladimir Putin. Aplicaţia de „vot inteligent” a lui Navalnîi a dispărut de pe platforme chiar înainte de alegeri

„Astăzi, la 8 dimineaţa ora Rusiei, Google şi Apple au suprimat aplicaţia noastră din magazinele lor de aplicaţii. Adică au cedat şantajului Kremlinului”, a declarat pe canalul său Telegram Leonid Volkov, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Navalnîi.

Vineri dimineaţa, aplicaţia nu mai apărea în „magazinele” Google şi Apple, nici în Rusia, nici în Franţa, au constatat jurnalişti ai AFP. „A suprima aplicaţia lui Navalnîi de pe platforme este un ruşinos act de cenzură politică. Guvernul autoritar şi propaganda ruse vor fi încântaţi„, a scris pe Twitter Ivan Jdanov, directorul organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, menţionând Google şi Apple.

Întreg statul rus şi chiar marile companii din domeniul tech sunt împotriva noastră, însă aceasta nu înseamnă că noi putem renunţa„, a declarat pe Telegram echipa lui Navalnîi.

Citeşte şi Aliaţii lui Aleksei Navalnîi le cer ruşilor să voteze cu comuniştii la alegerile de duminică. Cred că aşa vor submina puterea lui Vladimir Putin

Circa 108 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne pentru a alege 450 de deputaţi ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, între 17 şi 19 septembrie, pentru a limita riscul epidemic.

Din închisoarea în care se află, Navalnîi i-a îndemnat pe simpatizanţii său să voteze „inteligent”, susţinând candidaţii – adesea comunişti – cel mai bine plasaţi pentru a-i pune în dificultate pe cei ai partidului puterii, Rusia Unită.

Aplicaţia lui le-ar permite utilizatorilor să afle ce candidat să susţină în circumscripţia lor, potrivit acestei strategii.

Moscova le reproşează giganţilor internetului că refuză să suprime conţinuturile considerate ilegale. Reprezentanţi ai Apple şi Google au fost convocaţi joi în faţa unei comisii a camerei superioare a parlamentului, Consiliul Federaţiei.

Cea mai mare parte a opoziţiei nu are dreptul să participe la scrutin, apogeu al mai multor luni de represalii declanşate odată cu arestarea lui Aleksei Navalnîi, după ce aceasta s-a întors în Rusia în ianuarie din Germania, unde fusese internat în urma unei otrăviri de care el acuză Kremlinul.

Citeşte şi Vladimir Putin nu garantează că Navalnîi va ieşi viu din închisoare. Primul interviu al liderului rus acordat presei americane, după trei ani


loading...
Partenerii noștri