Aleksei Navalnîi, transferat de la închisoarea din Moscova către un loc necunoscut

Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a fost transferat joi de la închisoarea din Moscova în care era încarcerat după ce a fost arestat la întoarcerea în Rusia din Germania, la 17 ianuarie, către o destinaţie necunoscută, anunţă echipa sa, relatează AFP.

25 feb. 2021, 19:22
Aleksei Navalnîi, transferat de la închisoarea din Moscova către un loc necunoscut

Aleksei Navalnîi a dispărut. ”Nu au spus nimănui unde a fost transferat”, declară una dintre avocatele sale, Olga Mihailova, care sugerează că ar fi putut fi transferat către o colonie penitenciară, unde să-şi ispăşească pedeapsa la doi ani şi jumătate de închisoare.

Justiţia rusă a confirmat săptămâna trecută sentinţa pronunţată împotriva opozantului, în vârstă de 44 de ani, într-un caz de fraudă din 2014, pe care atât Navalnîi, cât şi numeroase capitale occidentale şi ONG-uri o denunţă drept politică.

Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde s-a aflat aproape cinci luni în convalescenţă, în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotioxic de tip noviciok, de care-l acuză pe Vladimir Putin şi KGB-ul, care respung orice implicare.

Un colaborator apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a anunţat pe Twitter că familia opozantului nu a fost nici ea informată cu privire la locul în care se află acesta.

”Amintesc încă o dată că, în virtutea unei hotărâricu caracter constrângător a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Aleksei Navalnîi trebuie să fie eliberat imediat”, subliniază el.

Arestarea opozantului politic rus a provocat în Rusia importante manifestaţii, căror autorităţile le-au răspuns prin arestarea a peste 11.000 de oameni.

Majoritatea colaboratorilor luiNavalnîi au fost, de asemenea, arestaţi.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat săptămâna trecută la plata unei amenzi, după ce a fost găsit vinovat de ”defăimarea” unui vetreran al celui de-al Doilea Război Mondial.

O serie de alte dosare judiciare îl aşteaptă – inclusiv o anchetă cu privire la escrocherie, în care riscă zece ani de închisoare.

”PRIZONIER DE CONŞTIINŢĂ”

Pe de altă parte, Amnesty International i-a retras opozantului statutul de ”prizonier de conştiinţă”, după ce a fost ”bombardată” cu plângeri despre declaraţii xenofobe ale opozantului, pe care acesta nu le-a retras, relatează BBC.

Un purtător de cuvânt al ONG-ului de apărarea drepturilor omului din Moscova a declarat pentru BBC că a crezut că acest val de cereri făcea parte dintr-o ”campanie orchestrată” cu scopul discreditării celui mai vocal critic al lui Putin şi ”împiedicării” aplurilor AI la eliberarea acestuia.

Aleksei Navalnîi, atac devastator la Putin: „Va rămâne în istorie ca Vladimir care pune Otravă în Chiloţi”
Însă, în urma unor examinări, AI a conchis că declaraţii pe care Navalnîi le-a făcut în urmă cu 15 ani, inclusiv într-o înregistrare video, în care compară imigranţii cu nişte gândaci, constituie un ”discurs al urii”, incompatibil cu statutul de ”prizonier de conştiinţă”.