Alergia la bradul de Crăciun. Cum se manifestă şi ce soluţii există pentru ameliorarea simptomatologiei

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale iernii este, cu siguranţă, împodobirea bradului. Pomul de Crăciun ne încântă simţurile, dar prezenţa lui în casă poate provoca şi anumite probleme de sănătate.

07 dec. 2021, 12:26
Alergia la bradul de Crăciun. Cum se manifestă şi ce soluţii există pentru ameliorarea simptomatologiei

Alergia la bradul de Crăciun nu este o glumă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că această alergie este cauzată de mucegai.

Brazii cresc într-un mediu umed şi devin astfel un cuib perfect pentru mucegai”, afirmă Maureen Jenkins, director de servicii clinice la Allergy UK.

Cum se manifestă alergia la bradul de Crăciun

Simptomatologia dezvoltată în urma acestei alergii evoluează progresiv. Dacă la început simptomele sunt uşoare şi nu se manifestă din prima zi în care bradul a fost instalat, pe măsură ce trece timpul acestea se pot agrava. Asta deoarece căldura din locuinţă favorizează extinderea mucegaiului în încăpere.

Mai exact, particulele de mucegai din casă se înmulţesc cu aproximativ 5.000 pe metru pătrat în maximum două săptămâni după ce bradul a fost instalat. Și nu doar mucegaiul se face vinovat de apariţia alergiilor, ci şi praful care se acumulează pe crengile bradului.

Citeste si Cât costă un brad natural de Crăciun, în 2021. Au apărut deja primele oferte

Cele mai frecvente simptome ale alergiei la pomul de Crăciun sunt tusea persistentă, strănutul şi lăcrimarea ochilor, acesta din urmă apărând mai ales la copii. De asemenea, mucegaiul poate favoriza înroșirea ochilor şi secreţii nazale.

Soluţii pentru ameliorarea simptomatologiei alergiei la pomul de Crăciun

Specialiştii de la Allergy UK recomandă curăţarea temeinică a bradului înainte ca acesta să fie instalat în locuinţă şi împodobit. Acesta trebuie scuturat foarte bine în aer liber pentru a îndepărta toate particulele de praf, tot polenul şi restul substanţelor cu potenţial alergen. De asemenea, trebuie lăsați pentru scurt timp afară sub razele soarelui, astfel încât umiditatea sa fie eliminată.

Citeste si Cum faci bradul natural de Crăciun să reziste mai mult

Un alt mod eficient de a scăpa de mucegaiul din brad este prin pulverizarea crenguţelor cu un amestec format din apă și o cantitate mică de clor. Această soluţie ucide sporii și curăţi eficient orice urmă de murdărie. Puteţi apela fără grijă la această soluţie pe bază de clor, căci nu va dăuna bradului.

Este recomandată scoaterea bradului din casă imediat ce sărbătorile s-au sfârşit. Cu cât rămâne mai mult în casă, cu atât acumulează mai mult mucegai.