Alerta alimentară: un fruct consumat frecvent de Sărbători, retras din supermarketuri: „Dacă ați cumpărat, nu îl consumați!”

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, marţi, că SC Microfruits SA a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a unui lot de grapefruit roşu, provenit din Turcia, din cauza depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil).

21 dec. 2022, 11:10
Alerta alimentară: un fruct consumat frecvent de Sărbători, retras din supermarketuri: „Dacă ați cumpărat, nu îl consumați!”

Un lot de grapefruit roşu provenit din Turcia, la care s-au constatat depăşiri ale valorilor admise pentru reziduuri de pesticide, a fost retras de la comercializare din mai multe magazine. Ca urmare a depasirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil), SC MICROFRUITS S.A. a initiat retragerea de la comercializare si rechemarea de la client a articolului mentionat mai jos.

Alertă ANSVSA, pericol pentru sănătate. Auchan retrage de pe piaţă un sortiment de chipsuri. Erau preferatele românilor

Fructul, grapefruit roşu, a fost comercializat în rețeaua magazinelor Carrefour și în alte unități de vânzare:

Este vorba despre produsele grapefruit roşu din Lotul 318, care au fost comercializate în perioada 16 noiembrie – 9 decembrie.

Persoanele care au cumpărat produse din acest lot de grapefruit roşu sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la Serviciul clienţi din magazinul de unde le-au achiziţionat, urmând a primit contravaloarea, în baza bonului fiscal.

InfoCons a realizat un studiu comparativ pentru produsele tip bomboane de Crăciun cu ciocolată . În acest studiu, au fost analizate 26 produse diferite .

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari. Care sunt cei mai des întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun ?

E 476 – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator , obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin . Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată , în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate .

E 1103 – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi agent de legare . Este o enzimă care produce descompunerea zahărului ( sucrozei ) în fructoză şi glucoză , de obicei sub formă de sirop de zahăr invertit  . În mod natural , invertaza este sintetizată de albine , care o folosesc pentru a produce mierea din nectar . Pentru uz alimentar , invertaza se obţine din drojdii . Se utilizează în unele produse fine de ciocolată , cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete .

Citeşte şi Alertă ANSVSA: Produse toxice retrase din magazinele Mega Image, Auchan și Selgros din România

E 202 – Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor . Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice , fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200 .

Bomboanele de Crăciun – Câte zaharuri și câte calorii conțin ?

Din punctul de vedere al zaharurilor din glucide , produsele au înregistrat cantități până la  70.3g per 100g .

Valoarea energetică de kcal/100g ajunge până la 590 kcal .