ALERTĂ ANM, a fost emis COD GALBEN de vânt puternic. Va ninge viscolit. HARTA ZONELOR VIZATE

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare cod galben de vânt puternic, valabilă pentru zona montană. Vântul va sufla cu putere, atingând viteze de peste 90 de kilometri la oră, iar în Carpaţii Orientali şi Meridionali rafalele vor depăşi 120 de kilometri la oră. Avertizarea este valabilă până luni, la ora 16.00. Meteorologii anunţă că şi în Bucureşti va sufla vântul, iar temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei.
Filip Stan
10 mart. 2019, 07:00
ALERTĂ ANM, a fost emis COD GALBEN de vânt puternic. Va ninge viscolit. HARTA ZONELOR VIZATE

Potrivit ANM, de duminică de la ora 12.00, până luni la ora 16.00, la munte, vântul va sufla tare, cu viteze de peste 80…90 km/h.

„În zona înaltă, mai ales a Carpaţilor Orientali şi Meridionali, se vor depăşi 100…120 km/h. La altitudini de peste 1.800 m, temporar, în cursul nopţii de duminică spre luni (10 / 11 martie), va ninge viscolit”, a transmis ANM.

Potrivit meteorologilor, intensificări temporare ale vântului se vor semnala şi în celelalte regiuni, cu viteze în general de 50…60 km/h, iar în Moldova şi Transilvania, rafalele vor atinge 60…70 km/h.

De asemenea, a fost emisă o prognoză specială pentru Bucureşti, valabilă pentru duminică şi luni.

Potrivit meteorologilor, duminică, vremea se va menţine deosebit de caldă pentru această dată.

„Cerul va fi variabil, cu unele înnorări noaptea. Vântul va avea intensificări temporare în cursul zilei şi din nou în a doua parte a nopţii, cu rafale în general de 45…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 7 grade”, au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, luni, vremea va fi în continuare deosebit de caldă pentru această dată, deşi temperatura aerului va scădea uşor.

„Cerul va fi temporar noros, iar vântul va continua să prezinte intensificări, mai ales în prima parte a zilei, cu viteze la rafală în general de 45…55 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade”, mai spun meteorologii.

Risc însemnat de producere a avalanşelor, în majoritatea masivelor montane; stratul de zăpadă este instabil, umezit şi va îngheţa, iar zăpada proaspăt depusă nu va avea stabilitate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că riscul producerii de avalanşe este însemnat în majoritatea masivelor montane. La altitudini mari, stratul de zăpadă este instabil şi umezit şi va îngheţa, iar zăpada proaspăt depusă nu va avea stabilitate. În plus, în zonele unde există depozite însemnate de zăpadă riscul de avalanşe este mai ridicat.

Potrivit ANM, în Munţii Făgăraş, în Munţii Bucegi, în masivele Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, în Munţii Vlădeasa – Muntele Mare, în Grupa Nordică a Carpaţilor Orientali (zona Munţilor Rodnei) şi în Grupa Centrală a Carpaţilor Orientali (zona Munţilor Călimani–Bistriţei-Ceahlău) este risc însemnat de producere a avalanşelor.

Pe o scară de la unu la cinci, unde unu este risc redus, iar cinci este risc foarte mare, meteorologii au stabilit că, până luni seară la ora 20.00, riscul este de gradul trei.

„La peste 1.800 m, stratul de zăpadă este instabil şi umezit în partea sa superioară, iar odată cu uşoară scădere a temperaturilor va îngheţa. În următoarele 48 de ore, temporar va ninge şi se vor depune câţiva centimetri de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii, riscul fiind crescut la supraîncărcări slabe. În zonele unde există depozite însemnate de zăpadă riscul de avalanşe este mai ridicat”, au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, în zonele mai joase sunt posibile precipitaţii mixte, pe alocuri însemnate, cumulând 15 – 20 de litri pe metru pătrat.

În multe zone montane, grosimea stratului de zăpadă este consistentă. Cel mai gros strat, peste 230 de centimetri, este la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Mai sunt 140 centimetri de zăpadă la Vârfu Ţarcu, 130 centimetri la Vârfu Omu, 76 centimetri la Păltiniş, 68 centimetri la Sinaia, 54 centimetri la Parâng, 38 centimetri la Predeal şi 9 centimetri la Fundata.

În Carpaţii Orientali, stratul de zăpadă are 99 centimetri la Călimani, 114 centimetri la Vârful Lăcăuţi, 90 centimetri la Bucin, 79 centimetri la Vârful Ceahlău-Toaca, 35 centimetri la Iezer – Vârful Pietrosul Rodnei şi 15 centimetri la Poiana Stampei.

În Carpaţii Occidentali, stratul de zăpadă are 80 centimetri la Stâna de Vale, 79 centimetri la Semenic, 66 centimetri la Vlădeasa cota 1400 m, 37 centimetri la Vârful Vlădeasa şi 10 centimetri la Roşia Montană.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost observat în mai multe locuri din România. Atacă pescărușii și are un comportament asemănător piraților
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”