Alertă atomică. O rachetă rusească a trecut razant de cea mai mare centrală nucleară din Europa

Oficiali din Ucraina spun că racheta a zburat probabil în direcția Kievului, unde, în aceeași dimineață, un atac rusesc a lovit o clădire rezidențială

26 iun. 2022, 12:03
Alertă atomică. O rachetă rusească a trecut razant de cea mai mare centrală nucleară din Europa

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, în pericol. O rachetă a trecut duminică „la o înălțime critică” deasupra centralei nucleare, susțin oficialii de la Energoatom: „orice avarie a unității energetice existente va duce la consecințe grave și ar putea amenința lumea cu o catastrofă nucleară teribilă”. Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a acuzat Rusia de comiterea unui „alt act de terorism nuclear”, afirmând duminică dimineața că o rachetă rusă a trecut la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. „Orice avarie a unității energetice existente va duce la consecințe grave și ar putea amenința lumea cu o catastrofă nucleară teribilă”, a declarat compania, conform Kyiv Independent.

Oligarhul rus Mihail Hodorkovski avertizează: Dacă NATO nu va ajuta Ucraina să câștige războiul, Putin va invada teritoriul NATO

Aceasta a adăugat că racheta a zburat probabil în direcția Kievului, unde, în aceeași dimineață, un atac rusesc a lovit o clădire rezidențială, ucigând cel puțin o persoană. Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineața, o rachetă lovind un complex rezidențial din apropierea centrului orașului și provocând un incendiu și degajarea unui nor mare de fum. Kievul nu a mai fost bombardat de aproape trei săptămâni.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat că atacul a ucis cel puțin o persoană. Salvatorii continuă să lucreze la fața locului, raportând că există o femeie prinsă sub dărâmăturile unei clădiri de 9 etaje din districtul Shevchenkivs’kyi din Kiev. Unul dintre rezidenții clădirii a confirmat că este vorba de aceeași clădire care fusese atacată la sfârșitul lunii aprilie, ucigând-o pe jurnalista RFE/RL Vira Hyrych și rănind 10 persoane.

Rusia a bombardat masiv Ucraina sâmbătă. Bombardamentele rușilor au deteriorat clădirile Institutului de Fizică și Tehnologie din Harkov, unde se află reactorul nuclear „Sursa de neutroni”, a raportat Inspectoratul de Reglementare Nuclear de Stat al Ucrainei pe 25 iunie. „Sursa de neutroni” a fost avariată, relatează Unian.

Rusia a bombardat un centru de cercetare nucleară VIDEO

Autoritatea a adăugat că nivelurile de radiații din zonă au rămas în limite normale. „Probabilitatea unor noi daune care pot afecta în mod direct starea de siguranță nucleară și de radiații rămâne ridicată din cauza bombardamentelor efectuate de trupele rusești”, a precizat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară, conform Sky News.