ALERTĂ în România: Zeci de mii de pui INFESTAŢI cu boala Newcastle ar fi urmat să ajungă în magazine

Autorităţile sanitar-veterinare vor începe verificările în toate fermele de păsări din ţară, după ce peste 30.000 de pui infestaţi au fost la un pas de a ajunge în magazine.

13 nov. 2014, 16:50
ALERTĂ în România: Zeci de mii de pui INFESTAŢI cu boala Newcastle ar fi urmat să ajungă în magazine

Un transport ilegal de peste 32.000 de păsări, contaminate cu Boala de Newcastle, a fost depistat şi sechestrat de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) la un abator din judeţul Vaslui, potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis miercuri AGERPRES.

Păsările proveneau de la o fermă din Ialomiţa, unde recent inspectorii au descoperit un focar al bolii. Peste 30 de mii de păsări infestate cu boala Newcastle au fost la un pas de a fi sacrificate şi mai apoi puse la vânzare, potrivit România TV.

Cele 32.280 de păsări urmau să fie sacrificate într-un abator în judeţul Vaslui, fără ca lotul să fie însoţit de Certificat sanitar veterinar şi aviz sanitar veterinar interjudeţean.

Citeşte şi ŞOCANT: O femeie din Argeş a cumpărat CARNE FOSFORESCENTĂ VIDEO

Conform comunicatului, păsările proveneau de la o exploataţie cu un total de 96.500 de pui de carne din judeţul Ialomiţa, proprietarul exploataţiei înştiinţând, pe 7 noiembrie a.c., DSVSA Ialomiţa cu privire la creşterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice.

‘O echipă de inspectori de la DSVSA Ialomiţa s-a deplasat la faţa locului unde a constatat că sunt păsări bolnave şi muribunde. Conform procedurilor, au fost necropsiate cadavre la care s-au găsit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle şi au fost recoltate probe pentru examen de laborator, în vederea precizării diagnosticului. Existând suspiciunea prezenţei acestei boli, DSVSA a dispus restricţii sanitare veterinare în exploataţia respectivă de păsări, până la sosirea rezultatelor analizelor de laborator şi a informat ANSVSA. S-a făcut reconstituirea lotului de carne obţinut din abatorizarea păsărilor şi a subproduselor rezultate, lot care a fost sechestrat şi dirijat spre neutralizare şi s-au dispus măsuri de dezinfecţie. Abatorul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 60.000 de lei. De altfel, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat miercuri, 12 noiembrie, printr-un buletin de analiză, că este vorba de existenţa Bolii de Newcastle la exploataţia din judeţul Ialomiţa’, se arată în comunicatul citat.

Citeşte şi Tigrul lui Putin a dat LOVITURA: A atacat o fermă de găini din China şi a DEVORAT păsările VIDEO

ANSVSA anunţă, totodată, că în perioada următoare se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de măsuri care va fi aplicat.

Pseudopesta aviară sau Boala de Newcastle nu afectează omul, dar produce pagube economice. Reprezintă una dintre cele mai grave boli infecţioase şi contagioase ale păsărilor provocând pierderi importante în efectivele de păsări, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv. Perioada de incubaţie variază între 2 – 14 zile, fiind, în medie, de 4 – 6 zile, mai scurtă la pui decât la adulte. Boala se exprimă prin sindrom infecţios acut însoţit de tulburări digestive, respiratorii şi nervoase, singulare sau asociate. Tulburările generale se instalează progresiv şi sunt traduse prin hipertermie (43 – 44°C), somnolenţă, stare tifică, anorexie, polidipsie şi accelerarea respiraţiei. Creasta şi bărbiţele sunt cianotice.