Alertă COD ROŞU de viituri în Bihor şi Cluj. Mai multe persoane au fost evacuate

Futunile și viiturile de cod roșu lovesc cu putere în mai multe judeţe din nordul şi centrul ţării. În Bihor, mai multe persoane au fost evacuate după ce casele s-au inundat.

18 mai 2021, 13:44
Alertă COD ROŞU de viituri în Bihor şi Cluj. Mai multe persoane au fost evacuate

E alertă COD ROŞU de furtuni şi viituri în Bihor şi Cluj. Meteorologii au emis avertizare COD ROSU de ploi abundente în următoarele ore în localităţile Buntești, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curățele, Budureasa, Căbești din judeţul Bihor.

„Va continua să plouă abundent și se vor acumula în general 30-45 l/mp – în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp”, au transmis meteorologii ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 18 mai. Ploi însemnate cantitativ şi vijelii în toată ţara. La munte revin ninsorile

Şi hidrologii avertizează că în următoarele ore se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile Iad – bazin superior amonte Ac. Leșu, Drăgan – bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenți ai Crișului Repede), Crișul Negru – bazin amonte S.H. Beiuș și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Beiuș – amonte confluență cu râul Valea Roșie, Valea Roșie din judeţele Bihor şi Cluj.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Crișul Negru – bazin amonte S.H. Șuștiu, Crișul Negru –  afluenții de dreapta aferenți sectorului aval S.H. Șuștiu – amonte confluență cu râul Valea Roșie, mai avertizează hidrologii.

Citeşte şi: Alertă meteo COD GALBEN de furtuni violente până marţi seara. La munte va ninge

„În localitatea Cociuba Mică, comuna Pietroasa, o familie (formată din șase membri: doi adulți și patru minori), a cărei locuință se află în imediata proximitate a Crișului Pietros, al cărui nivel a crescut în urma precipitațiilor abundente, a fost evacuată preventiv, viceprimarul comunei recomandându-le să se mute, până la normalizarea situației, la rudele care locuiesc într-o casă situată într-o zonă mai sigură, din aceeași localitate.
Pompierii militari sunt prezenți în teren și monitorizează continuu situația la nivelul unităților administrativ-teritoriale aflate sub incidența CODULUI ROȘU, fiind pregătiți să intervină în orice clipă, pentru salvarea și protejarea vieților și bunurilor oamenilor”, a anunţat maior ISU Crișana, Camelia Roșca, citată de bihon.ro.