Alertă cu bombă: Aterizare de urgenţă a unui avion în Bulgaria

Un avion care efectua o cursă din capitala Poloniei, Varșovia, în stațiunea egipteană Hurghada a aterizat joi de urgență la Burgas, în estul Bulgariei, în urma unei alerte cu bombă la bordul său, relatează Reuters.

19 nov. 2015, 07:04
Alertă cu bombă: Aterizare de urgenţă a unui avion în Bulgaria

Panică în Europa, mai multe ameninţări teroriste au fost înregistrate miercuri şi joi. „Un pasager a informat despre existența unor explozibili la bordul avionului, care a aterizat de urgență pe aeroportul din Burgas la ora locală 05:54 (03:45 GMT)’, a declarat purtătorul de cuvânt al aeroportului, Kristina Neikova.

Cei 161 de pasageri polonezi au fost evacuați și serviciile de securitate examinează avionul care decolase din Varșovia și se îndrepta spre Hurghada, stațiune egipteană la Marea Roșie. Pasagerul care a declanșat alerta cu bombă, în vârstă de 64 de ani, este în prezent interogat.

Citeşte şi ALERTĂ în Copenhaga: Un terminal al aeroportului a fost evacuat de urgenţă

Aeroportul din Burgas a fost scena unui atac terorist în iulie 2012, când un atacator sinucigaş s-a detonat la bordul unui autobuz în care se aflau turişti isreaelieni. Şoferul bulgar şi cinci turişti israelieni au fost ucişi în acest atac.

Moscova a anunţat că o explozie a unui dispozitiv exploziv improvizat a provocat prăbuşirea avionului rusesc aparţinând companiei Kogalimavia în Peninsula Sinai, în Egipt, pe 31 octombrie. Toate cele 224 de persoane de la bordul Airbusului A321 rusesc au murit.

Comisia Europeană a adoptat miercuri o serie de propuneri legislative pentru a întări controlul asupra armelor de foc, subliniind urgenţa noilor reguli în contextul ameninţării teroriste care planează asupra Europei, informează site-ul publicaţiei Le Parisien.

Citeşte şi: Suedia ridică nivelul de alertă teroristă

Executivul european propune în principal interzicerea anumitor arme de foc semiautomate, a căror deţinere nu mai este autorizată cu titlu privat, chiar dacă ele au fost dezactivate. Printre propuneri se numără, de asemenea, noi reguli comune de marcare a armelor de pe teritoriul Uniunii Europene, în scopul ameliorării trasabilităţii lor.

Comisia propune de asemenea, o îmbunătăţire a schimbului de informaţii între statele membre, impunând, de exemplu, comunicarea către celelalte ţări UE a refuzului de eliberare a unui permis de port-armă şi interconectarea registrelor naţionale.

Avionul prăbuşit în Sinai: Bomba a explodat în cabina PASAGERILOR

„Trebuia să acţionăm pentru a-i proteja pe cetăţenii noştri de răul făcut de traficul de arme Kalaşnikov”, a susţinut comisarul european Dimitris Avramopoulos, în timpul unei conferinţe de presă. Aceste măsuri „vor ajuta în lupta împotriva ameninţării reprezentate de armele care ajung în mâinile teroriştilor”, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat într-un comunicat de presă.