Alertă de atac biologic în România și Ungaria! Procedurile de urgență au fost activate la București de ANSVSA

România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, ca urmare a intensificării focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Mircea Filipescu
13 apr. 2025, 16:40
Alertă de atac biologic în România și Ungaria! Procedurile de urgență au fost activate la București de ANSVSA

„Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, şase în Slovacia, precum şi un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii animalelor şi a sectorului zootehnic naţional”, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

În acest context, pe 11 aprilie 2025 a fost convocată o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), în contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen. Potrivit autorităților, această schimbare generează un risc crescut de introducere a bolii în exploatațiile autohtone.

Măsuri stricte și imediate, aplicabile la nivel național

Ca urmare a analizei realizate și în baza legislației în vigoare, CNCB a adoptat Decizia nr. 2, care stabilește un set de măsuri stricte și imediate pentru prevenirea și controlul febrei aftoase.

Printre măsurile cheie se numără actualizarea zonelor de restricție, conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele din Ungaria și Slovacia, și instituirea unor restricții semnificative în ceea ce privește transporturile transfrontaliere.

Astfel, au fost interzise transporturile dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd. De asemenea, s-a dispus blocarea importurilor de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și alte subproduse de origine animală provenite din zonele afectate.

Pe căile de acces dinspre Ungaria au fost stabilite puncte de control sanitar-veterinar, în care activează echipe formate din medici veterinari ai ANSVSA și structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Verificări în ferme și măsuri de biosecuritate

Autoritățile au inițiat inspecții în fermele românești care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025. Aceste inspecții includ prelevarea de probe și evaluarea stării epidemiologice, dar și intensificarea măsurilor de dezinfecție și biosecuritate în exploatații și pe mijloacele de transport.

Pe lista măsurilor adoptate se află și „distribuirea clară a responsabilităţilor între instituţiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia Locală.”

„În completarea măsurilor stabilite prin Decizia CNCB, ANSVSA continuă dialogul activ cu fermierii, în vederea: identificării şi eliminării riscurilor de contaminare; intensificării măsurilor de biosecuritate şi stabilirii celor mai eficiente strategii de intervenţie în cazul apariţiei bolii. Suplimentar condiţiilor generale de import, a fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în ţară”, se mai arată în comunicatul oficial.

Pentru un diagnostic cât mai rapid, autoritățile au început acțiuni de testare randomizată în centrele de colectare. În mai puțin de o lună, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a efectuat un număr semnificativ de teste pe probe recoltate din aproape toată țara.

În același timp, toate loturile de animale susceptibile (bovine, ovine, caprine și porcine) provenite din comerț intracomunitar sunt supuse testării PCR. „Au fost testate 1.419 probe de sânge bovine, în sprijinul fermierilor români care desfăşoară activităţi comerciale cu ţări terţe”, precizează autoritatea.

ASNSVA asigură capacitatea diagnostică de înalt nivel

Pentru a interveni rapid în caz de suspiciune, ANSVSA, prin IDSA, menține operațională Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3 – singurul laborator din România autorizat pentru manipularea virusului febrei aftoase în scop diagnostic și unul dintre cele 15 existente în Uniunea Europeană.

Laboratorul național de referință respectă cele mai stricte standarde internaționale, având metodele de diagnostic acreditate conform SR EN ISO 17025.

ANSVSA menține un dialog constant cu Guvernul României pentru a identifica cele mai eficiente acțiuni de prevenție și a asigura resursele financiare necesare în eventualitatea propagării virusului.

„Starea de alertă a ANSVSA este menţinută la cel mai înalt nivel, atât din cauza riscului de introducere a virusului febrei aftoase, cât şi în contextul specific al responsabilităţilor din perioada prepascală”, se subliniază în comunicat.

În paralel, autoritatea a reușit să stingă focarul de pestă a rumegătoarelor mici (PMR) din județul Bihor, astfel că în prezent, România nu mai înregistrează niciun focar activ de boală.

Pentru a limita riscurile, ANSVSA recomandă fermierilor „să evite achiziţionarea de animale vii sau produse de origine animală din zone aflate sub restricţii.”

„Colaboraţi activ cu autorităţile sanitar-veterinare şi respectaţi toate instrucţiunile transmise de ANSVSA şi DSVSA judeţene. Notificaţi de urgenţă orice suspiciune de boală la animale către medicul veterinar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul dumneavoastră”, transmit reprezentanţii autorităţii.

Citește și: Carnea de la Lidl care bate vita și porcul la capitolul sănătate. Devine o delicatesă pe grătar sau la cuptor, dar este rar consumată de români

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Se taie din banii de pensie. Pensionarii achită până la 400 de lei către stat. Anunț de la Casa Națională de Pensii
Playtech.ro
Cine oferă cel mai ieftin curent? Lista furnizorilor cu prețuri sub 1,5 lei/KWh, valabilă în 2025
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Digitalizarea lovește birocrația. Semnătura electronică ne scapă de cel mai mare coșmar
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Tsunami de caniculă în toată România. Pe ce dată revin temperaturile la normal, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Decizie pentru românii care schimbă buletinul. Anunț oficial pentru cei care au nevoie de o nouă carte de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor