Alertă de furtună geomagnetică de clasa G1 loveşte Pământul sâmbătă

O erupție a avut loc pe Soare, iar o furtună magnetică este așteptată pe Pământ, relatează publicația The Watchers. Se pare că erupția a avut locpe 5 martie. Furtuna magnetică e așteptată să atingă ușor Pământul la sfârșitul zilei de 8 martie, iar pe 9 martie sunt posibile mici furtuni geomagnetice din clasa G1.

08 mart. 2024, 19:36
Alertă de furtună geomagnetică de clasa G1 loveşte Pământul sâmbătă

Alertă de furtună geomagnetică, în intervalul 8-9 martie, intensitatea şi frecvenţa fenomenelor solare este în creştere. Planeta a asistat la un număr tot mai mare de erupții și furtuni solare, precum și furtuni geomagnetice în ultimele câteva luni și este de așteptat să crească în continuare, arată National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), potrivit Hindus Times.

Potrivit unui raport publicat de spaceweather.com, meteorologii au emis o alertă de furtună geomagnetică minoră pentru 9 martie.

Fenomen neobişnuit în America de Nord! O furtună geomagnetică severă a determinat răspândirea aurorelor boreale în această parte a lumii
Acesta se va produce din cauza unui vânt solar care va trece în apropierea Pământului. Meteorologii NOAA spun că acest fenomen n-ar fi provocat o furtună geomagnetică dacă nu se manifesta efectul Russell-McPherron, o fisură în câmpul magnetic al Terrei care apare în perioada echinocțiului de primăvară.

Ce sunt furtunile magnetice?
Furtunile magnetice sunt un fenomen în atmosfera superioară a Pământului și magnetosfera cauzată de interacțiunea particulelor încărcate din vântul solar cu câmpul magnetic al Pământului.

Furtunile magnetice pot provoca unele schimbări fiziologice și psihologice la om. Unele persoane raportează dureri de cap, iritabilitate și modificări ale dispoziției în perioadele de furtuni magnetice.

Citeste si O crăpătură în câmpul magnetic al Pământului a rămas deschisă timp de 14 ore VIDEO

Unele studii le-au legat de un somn mai slab, modificări ale tensiunii arteriale și chiar niveluri crescute de stres. Unii oameni raportează dureri de cap, iritabilitate și modificări ale dispoziției în perioadele de furtuni magnetice.

Unii cred că furtunile magnetice pot afecta bioritmurile organismului, ducând la tulburări temporare. În ciuda acestui fapt, cercetarea științifică în acest domeniu necesită încă confirmări suplimentare.