Fenomen neobişnuit în America de Nord! O furtună geomagnetică severă a determinat răspândirea aurorelor boreale în această parte a lumii

În perioada 23-24 martie, aurorele boreale s-au răspândit în Statele Unite până în sud, până în Colorado şi New Mexico, în timpul unei furtuni geomagnetice severe. Este cea mai intensă furtună geomagnetică din ultimii aproape 6 ani.

24 mart. 2023, 16:41
Fenomen neobişnuit în America de Nord! O furtună geomagnetică severă a determinat răspândirea aurorelor boreale în această parte a lumii

Încă nu se ştie cauza exactă a furtunii, specialiştii luând, însă, în calcul ipoteza că ar putea fi vorba despre efectul de undă al unui CME aproape ratat pe 23 martie.

Spectacolul m-a dat pe spate! Aici, în cadranul de sud-vest al Dakota de Sud, nu primim foarte des aurore uluitoare, dar cu siguranţă am avut noroc de data aceasta” spune Peter Hill, care a fotografiat afişajul din Rapid City, Dakota de Sud, potrivit Mediafax.

O furtună geomagnetică severă a determinat răspândirea aurorelor boreale în această parte a lumii

Aurorele boreale sunt de obicei vizibile doar aproape de Cercul Arctic, dar o prognoză de la Space Weather Prediction Center arată că acestea pot apărea mai spre sud din cauza vântului solar puternic. Aceste vânturi solare vin dintr-o uriașă „gaură” din Soare.

Citeste si Un pilot a întors avionul în zbor pentru ca toţi pasagerii să vadă aurora boreală deasupra Marii Britanii

Potrivit SpaceWeather, nu orice lumină de pe cer era aurora boreală. A mai fost şi STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), care, deşi arată ca o auroră, nu este. Fenomenul este cauzat de panglici fierbinţi (3000°C) de gaz care curg prin magnetosfera Pământului cu viteze de peste 6 km/s. Aceste „panglici” apar în timpul furtunilor geomagnetice puternice şi sunt de un mov strălucitor.

Furtuna geomagnetică severă a început pe 23 martie, când unul sau mai multe CME-uri neaşteptate au trecut aproape de Pământ. În urma CME-urilor, câmpurile magnetice au provocat o fisură în magnetosfera Pământului. Vântul solar a pătruns şi a alimentat furtuna.

Citeste si O crăpătură în câmpul magnetic al Pământului a rămas deschisă timp de 14 ore VIDEO