În perioada 23-24 martie, aurorele boreale s-au răspândit în Statele Unite până în sud, până în Colorado şi New Mexico, în timpul unei furtuni geomagnetice severe. Este cea mai intensă furtună geomagnetică din ultimii aproape 6 ani.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/03/furtuna-geomagnetica-1620x1080.jpg)
Încă nu se ştie cauza exactă a furtunii, specialiştii luând, însă, în calcul ipoteza că ar putea fi vorba despre efectul de undă al unui CME aproape ratat pe 23 martie.
„Spectacolul m-a dat pe spate! Aici, în cadranul de sud-vest al Dakota de Sud, nu primim foarte des aurore uluitoare, dar cu siguranţă am avut noroc de data aceasta” spune Peter Hill, care a fotografiat afişajul din Rapid City, Dakota de Sud, potrivit Mediafax.
O furtună geomagnetică severă a determinat răspândirea aurorelor boreale în această parte a lumii
Aurorele boreale sunt de obicei vizibile doar aproape de Cercul Arctic, dar o prognoză de la Space Weather Prediction Center arată că acestea pot apărea mai spre sud din cauza vântului solar puternic. Aceste vânturi solare vin dintr-o uriașă „gaură” din Soare.
Potrivit SpaceWeather, nu orice lumină de pe cer era aurora boreală. A mai fost şi STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), care, deşi arată ca o auroră, nu este. Fenomenul este cauzat de panglici fierbinţi (3000°C) de gaz care curg prin magnetosfera Pământului cu viteze de peste 6 km/s. Aceste „panglici” apar în timpul furtunilor geomagnetice puternice şi sunt de un mov strălucitor.
Furtuna geomagnetică severă a început pe 23 martie, când unul sau mai multe CME-uri neaşteptate au trecut aproape de Pământ. În urma CME-urilor, câmpurile magnetice au provocat o fisură în magnetosfera Pământului. Vântul solar a pătruns şi a alimentat furtuna.
Citeste si O crăpătură în câmpul magnetic al Pământului a rămas deschisă timp de 14 ore VIDEO
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20