Alertă de gradul zero în Israel! Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, duse de urgență la adăpost, după declanșarea sirenelor de raid aerian din Tel Aviv

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au efectuat vineri o vizită oficială în Israel. La un moment dat, înalții oficiali europeni au fost duși de urgență la adăpost, după declanșarea sirenelor de raid aerian din Tel Aviv.

13 oct. 2023, 20:35
Alertă de gradul zero în Israel! Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, duse de urgență la adăpost, după declanșarea sirenelor de raid aerian din Tel Aviv
Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, duse de urgență la adăpost, după declanșarea sirenelor de raid aerian din Tel Aviv

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, duse de urgență la adăpost, după declanșarea sirenelor de raid aerian din Tel Aviv. Aflate într-o ședință cu președintele israelian Itzhak Herzog, președinta Parlamentului European și președinta Comisiei Europene au fost nevoite să se refugieze într-un adăpost protejat, în timp ce sirenele de raid aerian răsunau în capitala Israelului.

Citește și Avion de vânătoare israelian, doborât de Hamas deasupra Fâșiei Gaza! Martori: Pilotul a reușit să se salveze în ultima clipă

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, duse de urgență la adăpost, după declanșarea sirenelor de raid aerian din Tel Aviv

Cele două oficiale europene au mers vineri la Tel Aviv pentru a se întâlni cu liderii israelieni, dar și pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele atacurilor lansate de gruparea islamistă palestiniană Hamas.

În cursul după-amiezii, șefa Comisiei Europene a anunțat că se află în Kfar Azza – una dintre zonele devastate în weekend de către membrii grupării militante.

„Oroarea a ceea ce s-a întâmplat aici este de nedescris. Suntem în doliu alături de familiile victimelor”, a scris Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X (fosta Twitter).

Armata Israelului a lovit în noaptea de joi spre vineri un număr de 750 de ținte militare ale Hamas din gaza, inclusiv tuneluri subterane.

Potrivit unui comunicat de presă, acestea au inclus lovituri asupra unor complexe militare din Gaza, reședințe ale unor agenți de rang înalt și depozite de arme.

Israelul transmite că un comandant al unității militare speciale „Nukhba” a Hamas a fost ucis în raidurile aeriene.

Israelul îşi continuă atacurile asupra Fâşiei Gaza, în timp ce ia în considerare o incursiune terestră în Gaza, a cărei populaţie civilă nu are unde să fugă şi nici unde să se adăpostească de bombe.

Bilanţul morţilor provocat de bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza depăşeşte 1.500 de morţi, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii din Gaza, în timp ce numărul morţilor din partea israeliană, provocat de atacul Hamas, rămâne deocamdată în jur de 1.300.

Israelul a desfăşurat 35 de batalioane în sud, gata să intre în Fâşia Gaza, dacă guvernul decide acest lucru, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Roni Kaplan, în timp ce acum îşi concentrează ofensiva pe eliminarea liderilor Hamas.

ONU a fost informată de armata israeliană cu privire la un ordin de „relocare” a aproximativ 1,1 milioane de locuitori din nordul Fâşiei Gaza spre sud în termen 24 de ore, a declarat joi purtătorul de cuvânt al secretarului general al organizaţiei, cerând ca acest ordin să fie anulat, relatează Reuters şi AFP.

Citește și S-au regăsit în timpul războiului din Israel, deși nu mai vorbiseră de șase ani. Mesajul cutremurător trimis de o fiică tătalui ei: „Tata, m-au împușcat”