Alertă de la climatologi: Nivelul apelor pe Terra creşte într-un ritm accelerat

Publicat: Luni, 11 Mai 2015 22:08 // Actualizat: Luni, 11 Mai 2015 22:08 // Sursa: romaniatv.net

Creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor s-a accelerat în ultimul deceniu, la suprafaţa întregii planete, contrar estimărilor precdente, se arată într-un studiu publicat luni în revista Nature Climate Change.

Studiile iniţiale, bazate pe datele furnizate de sateliţi, arătau o creştere mai lentă a nivelului mărilor şi oceanelor, în ultimul deceniu, însă specialiştii nu au luat în calcul posibilele imprecizii ale instrumentelor folosite la măsurătoare şi, mai ales, deplasarea pe verticală a scoarţei Pământului.

Mişcarea pe verticală a Terrei este o deplasare naturală, cauzată de dislocări subterane, erupţii sau cutremure. Echipa condusă de Christopher Watson, de la Universitatea din Tasmania (Australia) a lucrat pentru a identifica şi corecta inexactităţile măsurătorilor satelitare, iar pentru aceasta a combinat măsurători ale mişcării verticale a Pământului, realizate prin GPS, cu datele furnizate la fiecare oră de reţelele de observase a mareelor, de pe întreg cuprinsul Oceanului Planetar.

Citeşte şi Scenarii de COŞMAR: Ce ameninţări pot pune capăt vieţii pe Terra

Conform acestor cercetători, între 1993 şi jumătatea anului 2014, creşterea generală a nivelului mării a fost mai mică decât cea estimată anterior, 2,6-2,9 mm pe an, cu o marjă de eroare plus sau minus 0,4 mm, şi nu 3,2 mm. În primii şase ani ai acestei perioade (1993-1999), cercetatorii au redus estimările la 0.9-1.5 mm pe an. Cu toate acestea, în opinia lor, creşterea s-a accelerat de la începutul secolului.

Vezi şi APOCALIPSA in imagini. Top 10 viziuni cataclismice ale schimbărilor climatice GALERIE FOTO

Potrivit autorilor studiului, "această accelerare este mai mare decât cea observată în deceniul precedent, dar este în conformitate cu acceleraţia cauzată de topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi vestul Oceanului Atlantic prevăzută această perioadă, precum şi în concordanţă cu previziunile Grupul de Experţi în Domeniul Schimbării Climei (IPCC)".

Conform IPCC, nivelul mării la nivel global a crescut cu 19 cm între 1901 şi 2010, cu o medie de 1,7 mm pe an. este îngrijorător că IPCC prognozează o creștere a nivelului mării de la 26m la 82 cm până în anul 2100.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 iun 06:36
...bizarul fenomen și că aceasta i-ar putea ajuta să facă prognoze globale cu privire la creșterea nivelului mării. Alertă de la climatologi: Nivelul apelor pe Terra creşte într-un ritm accelerat Puțuri verticale din stratul de gheață, numite ‘muline’ pot...
12 mai 01:12
...precdente, se arată într-un studiu publicat luni în revista Nature Climate Change. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
11 mai 22:20
...media="screen">
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for requests
...
1
EUR
4.7798
RON
28 Jan
noapte -4 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H