Alertă de la NASA, cutremur cu magnitudine 5 în afara Pământului

Până acum, recordul în acest domeniu îl deţinea un cutremur înregistrat în august 2021, care a atins o magnitudine de 4,2.

12 mai 2022, 10:09
Alertă de la NASA, cutremur cu magnitudine 5 în afara Pământului

Cutremur cu magnitudinea de 5 grade întregistrat pe planeta Marte. Specialiştii NASA au declarat că este cel mai mare seism înregistrat pe o altă planetă în afara Pământului.

Oamenii de știință care analizează datele transmise de landerul InSight au anunțat că au înregistrat un cutremur de magnitudine 5 pe scara Richter pe Marte. Acesta este cel mai puternic cutremur care a avut loc pe o altă planetă decât Terra și care a fost surprins de instrumentele științifice, notează Science Alert.

Cutremur puternic în România, resimţit în mai multe oraşe. Ce magnitudine a avut seismul

Potrivit unui comunicat emis de Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, cutremurul demonstrează activitatea geologică pe Marte şi deschide o fereastră în interiorul misterios al planetei roşii.

Cutremurul a fost înregistrat cu ajutorul robotului InSight a NASA, un lander ajuns pe Marte în noiembrie 2018. InSight este echipat cu o componentă numită „Experimentul seismic pentru structura interioară” (SEIS), care este primul seismometru implementat vreodată pe o lume extraterestră.

Până acum, recordul în acest domeniu îl deţinea un cutremur înregistrat în august 2021, care a atins o magnitudine de 4,2.

Cutremur cu magnitudine peste 5. Autorităţile sunt în stare de alertă
„De când ne-am stabilit seismometrul în decembrie 2018, l-am aşteptat pe «cel mare»”, a declarat Bruce Banerdt, cercetătorul principal al InSight la JPL. „Acest cutremur va oferi informaţii despre planetă ca nimeni altul. Oamenii de ştiinţă vor analiza aceste date pentru a afla lucruri noi despre Marte pentru anii următori”, a mai spus ea.