Alertă de poluare, maximele admise au fost depăşite de opt ori. Locuitorii din Iaşi sunt sfătuiţi să poarte măşti

Locuitorii din Iaşi sunt sfătuiţi să stea în casă sau să poarte măşti de protecţie, după ce, potrivit România TV, măsurătorile au înregistrat valori record de poluare cu particule de praf. Cercetătorii spun că acesta sunt extrem de periculoase și pot provoca accidente cerebrale.

30 oct. 2019, 08:07
Alertă de poluare, maximele admise au fost depăşite de opt ori. Locuitorii din Iaşi sunt sfătuiţi să poarte măşti

Luni, în jurul 18.40, în zona Podul de Piatră din Iaşi s-au înregistrat valori de poluare record. Măsurile maxime admise au fost depășite de opt ori, potrivit unor măsurători realizate de cercetătorul Silviu Gurlui, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Este vorba despre particule mici de praf care, în termenii de specialitate poartă numele de PM 2.5. Aceste particule sunt periculoase tocmai din pricina dimensiunii lor mici, pentru că pot intra ușor în organism și pot produce multe infecții, ajungându-se până la accidente cerebrale.

Reprezentanții Primăriei Iași au recomandat evitarea staționării persoanelor în zonele cu trafic intens, evitarea zonelor aglomerate cu vegetație redusă, dar și purtarea măștilor medicale protectoare și limitarea timpilor de aerisire a locuințelor.

Iaşiul este cel mai poluat oraş din Rpmânia şi potrivit unui raport realizat de AirVisual se află pe locul 27 în Europa, din 930 de oraşe analizate.