Alertă de proporții în Europa! Șeful AIEA: „Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear” în Ucraina

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul aproape iminent la care sunt expuși oamenii, din cauza atacurilor repetate asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

16 apr. 2024, 10:20
Alertă de proporții în Europa! Șeful AIEA: „Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear” în Ucraina
Alertă de proporții în Europa! Șeful AIEA: „Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear” în Ucraina

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a tras un semnal de alarmă, în data de 15 aprilie, cu privire la faptul că atacurile recente asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, care este sub ocupația Rusiei, reprezintă o amenințare gravă la adresa siguranței oamenilor și cresc riscul unui accident nuclear, informează AFP.

Citește și: Care pensii vor trece printr-o a doua recalculare. Anunţul şefului CNPP, Daniel Baciu: „Este foarte clar specificat în lege”

Zaporojie, centrala nucleară din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei începând din martie, a fost ținta unor atacuri repetate cu drone începând cu data de 7 aprilie. Tensiunile dintre Moscova și Kiev au escaladat, fiecare parte acuzându-o pe cealaltă. Grossi a subliniat că aceste atacuri „nechibzuite” care vizează cea mai mare centrală electrică din Europa trebuie să înceteze imediat. Acest apel a fost făcut în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

„Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată un incident radiologic, ele au crescut mult riscul la centrala Zaporojie, unde securitatea nucleară este deja compromisă”, a adăugat directorul general al organismului ONU pentru energie nucleară, care are experţi la faţa locului.

De asemenea, atacurile au creat un „precedent periculos, după ce au reuşit să ajungă la structura de izolare a unui reactor”, a subliniat Grossi. Afirmațiile directorului AIEA evidențiază o situație extrem de gravă la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. Grossi a tras un semnal de alarmă puternic cu privire la riscurile majore asociate conflictului din Ucraina și a subliniat necesitatea unei cooperări internaționale pentru a preveni o catastrofă nucleară. „Doi ani de război cântăresc greu asupra securităţii centralei nucleare Zaporojie. Fiecare dintre cei şapte piloni ai AIEA privind siguranţa şi securitatea nucleară a fost compromis. Nu putem sta deoparte şi aştepta ca o ultimă greutate să încline balanţa într-un echilibru instabil”, a adăugat el.

Șeful AIEA s-a referit la cele șapte domenii principale ale siguranței și securității nucleare, așa cum au fost stabilite de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Acești „piloni” sunt aspecte esențiale ale reglementărilor și standardelor internaționale referitoare la operațiunile nucleare și nu este vorba despre structuri fizice care susțin centrala nucleară Zaporojie. Grossi a mers apoi mai departe și a transmis: „Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear”. El a cerut ca „ceea ce se va întâmpla mâine să nu fie la cheremul aruncării de zaruri”.

În acest moment, deși cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, „pericolele potenţiale ale unui accident nuclear major rămân foarte reale”, a avertizat şeful AIEA. Rusia a spus săptămâna trecută că drone ucrainene au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, dar agenția de informații militare a Ucrainei a răspuns că Kievul nu a fost implicat.

Citește și: Marcel Ciolacu, în vizită de lucru în Qatar. România vrea să atragă investiții de 15 miliarde de euro