Alertă de război. Zeci de avioane militare chineze au pătruns în spaţiul aerian din Taiwan. Sistemele de apărare au fost activate

Taiwan şi-a trimis propriile aeronave şi nave pentru a veghea şi a activat sisteme de rachete terestre, fiind pregătit să răspundă în caz de necesitate la provocările chineze.

08 iun. 2023, 22:31
Alertă de război. Zeci de avioane militare chineze au pătruns în spaţiul aerian din Taiwan. Sistemele de apărare au fost activate

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că, începând cu ora 5, a detectat 37 de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare J-11 şi J-16, precum şi bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, zburând la limita de sud-vest a spaţiului său aerian, denumit ADIZ.

Alertă de război în Asia. SUA trimit nave de război în Taiwan, China a mobilizat trupe cu muniție de război

ADIZ este o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează şi patrulează pentru a oferi trupelor sale mai mult timp pentru a răspunde ameninţărilor.

Unele dintre aeronavele chineze au zburat în sud-estul Taiwanului şi au traversat în Pacificul de Vest pentru a efectua un „antrenament de supraveghere aeriană şi navigaţie pe distanţe lungi”, a adăugat ministerul în scurta sa declaraţie.

Taiwan şi-a trimis propriile aeronave şi nave pentru a veghea şi a activat sisteme de rachete terestre, fiind pregătit să răspundă în caz de necesitate la provocările chineze. Guvernul Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi susţine că numai oamenii insulei pot decide viitorul lor.

Armata din Taiwan a tras focuri de avertizare asupra dronelor chineze care zburau deasupra avanposturilor insulei
China este nemulţumită de apropierea din ultimii ani dintre autorităţile taiwaneze şi Statele Unite, care, în ciuda absenţei unor relaţii oficiale, oferă insulei un sprijin militar substanţial.

China consideră Taiwanul drept o provincie a sa, pe care însă nu a reuşit, de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949, să o readucă sub controlul său. Beijingul spune însă că urmăreşte această reunificare, fie şi prin folosirea forţei, dacă va fi necesar.