Armata din Taiwan a tras focuri de avertizare asupra dronelor chineze care zburau deasupra avanposturilor insulei

Strâmtoarea Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut războiul civil cu comuniştii, care au instituit Republica Populară Chineză.

31 aug. 2022, 12:11
Armata din Taiwan a tras focuri de avertizare asupra dronelor chineze care zburau deasupra avanposturilor insulei

Armata din Taiwan a tras focuri de avertizare asupra dronelor chineze care zburau deasupra avanposturilor sale chiar în largul coastei chineze, subliniind tensiunile crescute şi hotărârea insulei de a răspunde noilor provocări, relatează The Associated Press.

Forţele din Taiwan au precizat într-o declaraţie că trupele au luat măsuri marţi, după ce au fost descoperite drone deasupra grupului de insule Kinmen.

Declaraţia de miercuri se referea la vehiculele aeriene fără pilot ca fiind destinate ”utilizării civile”, dar nu a oferit alte detalii. Dronele s-ar fi întors în oraşul chinez din apropiere, Xiamen, după ce au fost trase focurile. Anterior, Taiwanul a tras doar focuri de semnalizare ca avertismente.

Alertă în Asia. Cinci avioane de luptă au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan
Incidentul are loc pe fondul tensiunilor crescute după ce China a lansat rachete în mare şi a trimis avioane şi nave peste linia de separare din strâmtoarea Taiwan la începutul lunii august. Beijingul a reacţionat în urma vizitei în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, cel mai înalt demnitar american care a vizitat insula în ultimii 25 de ani.

China a ridicat din nou avioanele de luptă, stare de alertă în Taiwan
China revendică Taiwanul ca fiind propriul teritoriu, iar acţiunile sale recente au fost privite ca o repetiţie a unei posibile blocade sau invazii. Exerciţiile Chinei au adus condamnări puternice din partea principalului aliat al Taiwanului, SUA, împreună cu alte democraţii regionale precum Australia şi Japonia.

Unele dintre rachetele Chinei lansate la începutul lunii august au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei din apropiere.

Nave de război americane, în strâmtoarea Taiwan, pentru prima dată de la vizita lui Pelosi

Două nave de război ale marinei americane navighează în apele internaţionale în strâmtoarea Taiwan, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters, prima operaţiune de acest fel de la creşterea tensiunilor în relaţia cu China ca urmare a vizitei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

În ultimii ani, navele de război americane şi, uneori, cele din statele aliate, precum Marea Britanie şi Canada, au traversat în mod curent strâmtoarea, provocând furia Beijingului.

China, care revendică Taiwanul drept propriul teritoriu în pofida obiecţiilor guvernului ales democratic din Taipei, a lansat exerciţii militare în apropierea insulei după ce Pelosi a vizitat-o ​​la începutul lunii august, iar exerciţiile au continuat.