Alertă din Ucraina. Centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată de la reţeaua electrică. UPDATE; Nu există risc pentru populaţie

După ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat marţi că a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear la Cernobîl, centrala capturată de ruși, operatorul ucrainean Ukrenergo a anunţat că alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse.

09 mart. 2022, 13:48
Alertă din Ucraina. Centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată de la reţeaua electrică. UPDATE; Nu există risc pentru populaţie

UPDATE: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu există ”niciun impact critic” asupra siguranţei centralei Cernobîl, în urma avertismentelor ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi ale serviciului de securitate ale ţării cu privire la o posibilă scurgere de radiaţii, după ce centrala a fost deconectată de la reţeaua electrică a Ucrainei, conform CNN.

UPDATE: Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean.

Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11.

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Alertă de radiaţii la Cernobîl. Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, citat de Agerpres.

Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, „a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică.

Citeşte şi: Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, capturată de ruși. „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom.

Citeşte şi: Oficialii ucraineni, avertisment privind centrala nucleară de la Cernobîl: Personalul este epuizat. Pe fondul oboselii şi a lipsei alimentelor se pot comite erori fatale

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.

Centrala nucleară de la Cernobîl se află la doar 16 kilometri de graniţa cu Belarus şi a fost unul dintre primele locuri care au căzut în mâinile forţelor ruse, care au invadat Ucraina pe 24 februarie.

Soldaţii ruşi au dezarmat rapid forţele de securitate ale centralei nucleare formate din 150 de soldaţi ai gărzii naţionale ucrainene.

În interiorul complexului sunt blocaţi 95 de lucrători care se aflau în schimbul de noapte la momentul sosirii ruşilor, personalul medical al Spitalului Orăşenesc Slavutych din apropiere, pompieri şi patru vizitatori. În total, aproximativ 300 de ucraineni sunt capturaţi.

Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat marţi agenţia nucleară a ONU, transmite Reuters.

„Directorul general… a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a anunţat într-un comunicat AIEA.