Alertă europeană, milioane de măşti contrafăcute au fost găsite într-un hotel de lângă Madrid. Erau gata să fie distribuite către populaţie

Poliţia spaniolă a anunţat miercuri că a confiscat aproape 4 milioane de măşti medicale contrafăcute, cu prilejul unei operaţiuni care a vizat o reuniune a unui grup de tineri care încălcau restricţiile antiepidemice în vigoare.

17 feb. 2021, 19:19
Alertă europeană, milioane de măşti contrafăcute au fost găsite într-un hotel de lângă Madrid. Erau gata să fie distribuite către populaţie

Poliţiştii au găsit aceste măşti contrafăcute în interiorul unor cutii de carton la parterul şi în depozitul unui hotel din Leganes, o suburbie din sudul Madridului, se precizează într-un comunicat.

Cutiile erau ‘pregătite să fie transportate’ şi erau marcate drept conţinând măşti de înaltă protecţie KN95 şi FFP2.

Poliţiştii au găsit şi o imprimantă capabilă să imprime măşti cu marcajul CE, destinat să certifice conformitatea cu normele europene.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Măştile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus

Materialul confiscat (…) i-a condus pe anchetatori să creadă că măşti contrafăcute şi neomologate erau supuse unui proces de serigrafiere spre a putea fi introduse pe piaţă ca măşti certificate CE„, menţionează comunicatul poliţiei spaniole, preluat de thelocal.es.

Poliţiştii au efectuat percheziţia în urma informaţiilor despre o întrunire de 48 de tineri care încălcau restricţiile privind numărul maxim de persoane autorizat pentru reuniuni.

Directorul hotelului, suspectat de falsificare de documente, a fost arestat.

Spania a fost lovită puternic de pandemia de COVID-19, înregistrând aproape 66.000 de decese şi mai mult de 3 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Citeşte şi Ciudatul caz al Suediei, mai multe orașe au interzis purtatul măştilor în şcoli. De ce această țară procedează în pandemie invers decât restul Europei

În acelaşi timp, la începutul acestei săptămâni, mai multe percheziţii au avut loc în Bucureşti şi în alte patru judeţe după ce unui spital COVID i-au fost vândute măşti de protecţie contrafăcute. ”Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 10 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Bihor, Braşov, Maramureş şi Timiş, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare”, a anunţat IGPR.

Faptele au legătură cu activitatea de comercializare către o unitate spitalicească desemnată drept spital faza I pentru asistenţa pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 de măşti de protecţie ce poartă o marcă înregistrată cunoscută la nivel mondial, produse cu privire la care există indicii temeinice că sunt contrafăcute.