Ciudatul caz al Suediei, mai multe orașe au interzis purtatul măştilor în şcoli. De ce această țară procedează în pandemie invers decât restul Europei

Oficialii din municipiul Halmstad, Suedia, au forțat recent un profesor să își scoată masca și au interzis utilizarea măștilor și a tuturor formelor de echipament individual de protecţie (PPE) în școli. Municipalitatea îşi justifică decizia prin faptul că nu există nicio dovadă științifică pentru purtarea măștii, citând Agenția Suedeză de Sănătate Publică.

09 feb. 2021, 14:13
Ciudatul caz al Suediei, mai multe orașe au interzis purtatul măştilor în şcoli. De ce această țară procedează în pandemie invers decât restul Europei

Ghidul Agenției spunea că există „ riscuri mari ” ca măștile să fie utilizate incorect şi chiar dacă între timp instrucțiunile au fost eliminate, măsurile municipalităţii au rămas în vigoare. Pentru cineva care nu este familiarizat cu răspunsul suedez la pandemia de COVID-19, această interdicție privind purtatul măştilor ar putea părea șocantă. La urma urmei, deși măștile nu sunt infailibile, există dovezi care indică faptul că acestea contribuie la reducerea răspândirii noului coronavirus, în special în situații în care menținerea distanței sociale este imposibilă – cum ar fi școlile, scrie The Conversation.

În cele din urmă, municipalitatea a dat înapoi, dar noi exemple de interdicţie a purtării măștilor au continuat să apară în Suedia. Bibliotecarii din orașul Kungsbacka, de exemplu, au primit instrucțiuni să nu poarte măști. Cum s-a ajuns în această situație? Ei bine, tot ce au spus oficialii Halmstad și Kungsbacka despre măști sunt în conformitate cu indicaţiile Agenției Suedeze de Sănătate Publică. Aceste interdicții locale privind masca sunt rezultatul logic a nouă luni de declarații anti-mască ale statului suedez.

„În afara Suediei, majoritatea europenilor sunt obișnuiți acum să poarte măști în interior, fie în supermarket, în transportul public sau când merg la medic. A devenit un obicei atât de înrădăcinat, încât putem uita cu ușurință că, în primele luni ale pandemiei COVID-19, mulți dintre noi nu purtau deloc măști. În acele zile de început, mesajul principal era destul de simplu „spălați-vă mâinile” și destul de mai dificil „nu vă atingeți fața”, mai scrie publicaţia.

Citește și Suedia a suspendat plăţile către Pfizer şi e pe cale să declanşeze un scandal uriaş. Vrea explicaţii despre numărul de doze de vaccin din fiecare flacon

După cum am văzut, Suedia a ales încă de la început o cale diferită de luptă cu pandemia. Agenția Suedeză de Sănătate Publică a afirmat în mod constant că măștile sunt ineficiente și că utilizarea lor ar putea crește de fapt răspândirea COVID-19 – o viziune comună la începutul pandemiei, dar una destul de rară acum. În iulie, ministrul Sănătății, Lena Hallengren, a explicat că guvernul suedez nu are o cultură sau tradiție în a lua decizii cu privire la echipamentele de protecție, cum ar fi măștile, și că guvernul nu va reglementa peste ceea ce susține Agenția. Politica anti-mască a Suediei a depășit chiar granițele sale naționale, devenind activism internațional anti-mască. În aprilie, epidemiologul șef al țării, Anders Tegnell, a scris un e-mail către Centrul European pentru Controlul Bolilor (care se întâmplă să aibă sediul la Stockholm), avertizând  să nu recomande utilizarea măștilor. Raționamentul a fost că acest lucru „implică răspândirea în aer”, ceea ce ar „afecta grav comunicarea și încrederea”.

Citește și Suedia introduce paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Care sunt avantajele noului certificat

Autoritățile suedeze și-au menținut poziția anti-mască până în decembrie 2020, când primul ministru, Stefan Lofven, a anunțat o întoarcere cu 180 de grade cu privire la utilizarea măștilor în transportul public. Dar noua politică a lui Lofven nu a însemnat introducerea unei obligativităţi de a purta mască în autobuze. Se recomanda doar utilizarea măștilor în intervalele orare 7:00 – 9:00 și 16:00 – 18:00, pentru cei născuți „în 2004 și înainte” și care nu au un loc rezervat în mijlocul de tranport în comun. În consecinţă, nu este de mirare că doar jumătate dintre călători au purtat de fapt măști în timpul orelor de vârf. De altfel, la două săptămâni de la introducerea recomandării, directorul Agenției Suedeze de Sănătate Publică, Johan Carlson, a fost văzut fără mască într-un autobuz în timpul orelor de vârf. Iar dacă șeful Agenției este incapabil să respecte propriile reguli, cu greu pot fi învinuiți publicul pentru lipsa lor de conformitate.