ALERTĂ ÎN ASIA: Coreea de Nord, tiruri cu OBUZE în direcţia Coreei de Sud

Coreea de Nord a tras aproximativ 100 de obuze către mare, luni, în cursul unor manevre cu muniţie reală, în apropiere de frontiera maritimă cu Sudul.

14 iul. 2014, 10:25
ALERTĂ ÎN ASIA: Coreea de Nord, tiruri cu OBUZE în direcţia Coreei de Sud

Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană – RPDC) a lansat luni aproximativ 100 de obuze de artilerie în apele sale estice, în apropiere de frontiera maritimă disputată cu Republica Coreea (Coreea de Sud), au relatat Xinhua şi Yonhap.

Tirurile au fost trase în jurul orei locale 11:53 dinspre zona demilitarizată care împarte în două Peninsula Coreea, la paralela 38.

Un oficial din Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat telefonic pentru Xinhua că obuzele au fost lansate din apropierea zonei demilitarizate ce trece prin Gyoseong, un oraş de frontieră sud-coreean, situat la 220 km nord-est de Seul.

Tensiuni între Coreea de Nord şi China: Două rachete au fost lansate în mare

Phenianul lansase în ajun două rachete balistice, cu rază scurtă de acţiune, în Marea Japoniei.

La sfârşitul lunii iunie, RPDC a lansat trei rachete balistice, cu rază scurtă de acţiune, în zona Wonsan (provincia Kangwon), spre Marea Japoniei. Ulterior, Coreea de Nord a mai efectuat câteva lansări de rachete cu rază scurtă de acţiune tot în Marea Japoniei, aminteşte RIA Novosti.

RPDC s-a declarat putere nucleară în anul 2005. În anii 2006, 2009 şi 2013, Phenianul a efectuat teste nucleare subterane, ceea ce a atras proteste din partea comunităţii internaţionale.

Ca răspuns la acţiunile Coreii de Nord, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o serie de rezoluţii cerând RPDC suspendarea activităţilor sale nucleare.

În afară de sancţiuni, rezoluţiile 1718 şi 1874 solicită Phenianului să nu efectueze teste nucleare şi lansări de rachete balistice şi să revină la masa tratativelor cu privire la denuclearizarea Peninsulei Coreea