ALERTĂ în Botoşani în urma depistării unui focar de pestă porcină africană lângă graniţă

Autoritățile din Botoșani au intrat în alertă, în urma depistării unui focar de pestă porcină africană în Ucraina, la circa zece kilometri de granița de Nord a județului, a declarat, joi, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu.

09 iun. 2016, 11:34
ALERTĂ în Botoşani în urma depistării unui focar de pestă porcină africană lângă graniţă

Alerta a fost declanșată miercuri seară după ce la o fermă cu 700 de porci din Ucraina a fost înregistrată o mortalitate de 50 de animale.

Citeşte şi Stare de alertă în Caransebeş. Un bărbat a murit din cauza gripei porcine

E un pericol mai mare decât oricând, ținând cont de distanța foarte mică la care se află ultimul focar la o fermă din Ucraina, la aproape zece kilometri de granița cu Botoșaniul. Trebuie să luăm în considerare că un porc mistreț are un traseu de 30 de kilometri pe noapte, ceea ce înseamnă că riscul este maxim. Nu ne putem permite un astfel de risc pentru că ne-ar aduce pagube economice foarte mari, nu doar la nivelul Botoșaniului, ci și la nivelul întregii țări„, a declarat, pentru AGERPRES, Minodora Vasiliu.

Oficialul DSVSA cere proprietarilor de animale ca, în momentul în care apare vreun semn clinic cu privire la apariția pestei porcine africane, să informeze de urgent medicul veterinar din zonă „pentru a lua măsuri urgente și pentru a izola focarul”.

Citeşte şi Alertă la Spitalul Municipal din Oradea. O femeie a murit de gripă porcină