Alertă în Constanţa! Un avion militar s-a prăbuşit în zona Cogealac. A dispărut și elicopterul care a plecat să-l caute, 7 soldați au murit. Update: Pilotul a fost găsit mort VIDEO

Autoritățile din Constanţa sunt în alertă, după ce un avion militar s-a prăbuşit miercuri seara în zona Cogealac.

02 mart. 2022, 23:17

UPDATE: Pilotul avionului MiG-21 LanceR, prăbuşit, miercuri seara, în judeţul Constanţa a fost găsit decedat, iar Forţele Aeriene şi Parchetul Militar au anunţat că fac cercetări în acest caz. Ministerul Apărării a transmis că toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma, implicate în catastrofele aviatice din 2 martie, vor au fost consemnate la sol până sunt aflate cauzele prăbuşirilor.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că pilotul decedat avea peste 570 de ore de zbor, din care 420 pe pe MiG-21 LanceR.

“Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Sursa citată menţionează că aeronava prăbuşită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

Update. Șapte militari au murit în urma prăbușirii elicopterului, a confirmat MApN.

„În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, în această seară, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Este un accident cu atât mai tragic cu cât misiunea celor șapte militari era aceea de a-l căuta și salva pe pilotul aeronavei MiG 21 LanceR care a pierdut legătura radio cu turnul de control, miercuri, în jurul orei 20.00.

Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le asigur că eu personal și Ministerul Apărării Naționale le suntem și le vom fi alături.

Operațiunile de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare”, a anunţat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Update. Avionul militar Mig 21 LanceR care s-a prăbuşit a fost localizat. Deocamdată, echipele nu au reuşit să ajungă la el.

Potrivit primelor informații, elicopterul care s-a dus în căutarea avionului prăbușit a pierdut legătura radio cu turnul de control. Elicopterul s-a prăbușit, iar 5 soldați de la bord au murit.

Un avion militar s-a prăbuşit în zona Cogealac. Imagini cu accidentul aviatic, surprinse de camerele de supraveghere

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a confirmat, în direct la România TV, decesul celor cinci membri ai echipajului elicopterului.

„Nu este o seară bună! Din nefericire, cei militari din echipa de salvare şi-au pierdut viaţa. Este o ştire pe care putem s-o confirmăm chiar dacă nu avem întreaga echipă ajunsă la faţa locului, dar avem clar acest lucru.

Căutăm încă pilotul. Nu ştim încă care este starea lui. Sperăm că îl vom găsi catapultat şi în viaţă, dar încă nu avem informaţii despre asta.

Pilotul MIG-ului nu este găsit încă. Echipa elicopterului s-a prăbuşit la aproape un kilometru de zona în care era prăbuşit MIG-ul.

Nu avem alte indicii despre prăbușire decât că din cauza vremii proaste și a stării MiG-ului. Excludem, în acest moment, nu avem nicio dovadă, spațiul aerian este supravegheat și nu poate să treacă nimic neobservat”, a declarat ministrul Apărării.

Costi Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a confirmat, moartea celor cinci militari din elicopterul plecat să caute epava avionului MIG în Constanța.

„O seară neagră pentru Armata Română. Toți cei 5 membri au fost găsiți morți. Se caută în continuare pilotul. Sunt condiții delicate în zona Dobrogei”, a spus reprezentantul MApN, la B1 TV.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

„Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare. Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR”, au transmis autoritățile.

Maica Stareţă de la Mânăstirea „Sf Dionisie” din zona în care s-a produs accidentul, mărturii halucinante. „Părintele a văzut şi el ca o ciupercă uriaşă pe cer!”

„Treceau avioane de la Baza Kogălniceanu. Îşi fac rondul în fiecare seara, avioane, elicopter. La un moment dat, am auzit un avion. A trecut foarte aproape de mânăstire. Cred că era prea jos.

Maica cealaltă m-a anunţat că se vede o lumină uriaşă. Părintele era pe drum. A văzut şi el ca o ciupercă uriaşă pe cer!

N-am auzit explozie şi a luminat văzduhul timp de 10-15 minute. Am sunat şi noi la cei care lucrează la bază, ne-am interesat. A plecat un elicopter să-i repereze şi a căzut şi elicopterul.

Cred că vedem lumina de la elicopterul care arde. Am înţeles că avionul avea muniţie.

În câteva secunde s-a văzut flama uriaşă. Sunt nişte dealuri cu arbuşti mici şi nu se poate repera acum pe vremea asta. Zona este inaccesibilă.

Cine mai îndrăzneşte dacă şi elicopterul a căzut?”, a declarat Maica Stareţă de la Mânăstirea „Sf Dionisie”, la România TV.

Update: Alertă în Constanţa! Un avion militar s-a prăbuşit în zona Cogealac. Elicopterul trimis în zona accidentului aviatic a dispărut de pe radar.

Accidentul aviatic a fost anunţat printr-un apel la 112. Apelantul a zis ca a auzit avioane, apoi s-a auzit o bubuitură, iar ceva a căzut ceva din cer.

A urmat un incendiu foarte puternic. Accidentul aviatic a avut loc în zona Gura Dobrogei, lângă Cogealac, conform Ct100.

Alertă în Constanţa! Un avion militar s-a prăbuşit în zona Cogealac. Primele imagini de la faţa locului

IPJ Constanța a confirmat faptul că a primit sesizări cu privire la o explozie pe câmp, între localitățile Cogealac și Săcele.

Autorităţile au declanşat imediat operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat spre zona posibilului impact. Și echipajele ISU Dobrogea sunt în alertă.

Citeşte şi: Rusia acuză si ameninţă România. Ambasadorul Moscovei la Bucureşti spune că ţara noastră încalcă drepturile cetăţenilor ruşi

Alertă în Constanţa! Un avion militar s-a prăbuşit în zona Cogealac. Prima reacţie a MApN

„Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă”, a anunţat Ministerul Apărării.

Un alt avion MIG 21 Lancer, aparţinând Bazei aeriene 71 din Câmpia Turzii – Cluj, s-a prăbuşit, la 20 aprilie 2020, în apropiere de Reghin, judeţul Mureş. Pilotul a reuşit să se catapulteze.

Alertă în Constanţa! Un avion militar s-a prăbuşit în zona Cogealac. Accidente în care au fost implicate avioane militare în România

16 iulie 2018 – Un aparat IAR 99 Şoim, aparţinând Bazei 95 Aeriene „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău, s-a prăbuşit în judeţul Bacău, în zona localităţii Nicolae Bălcescu. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze.

7 iulie 2018 – Un MiG 21 Lancer, care participa la mitingul organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise de la Baza Aeriană Borcea, s-a prăbuşit în timpul demonstraţiei, în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti. Pilotul, locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, a murit, după ce a refuzat să se catapulteze, el rămânând la manşă pentru a duce avionul cât mai departe de oamenii care participau la eveniment.

12 iunie 2017 – Un aparat MiG-21 Lancer, din cadrul Flotilei 86 a Forţelor Aeriene Române, s-a prăbuşit la aproximativ 8 km de pista Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Avionul decolase de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi efectua un zbor de antrenament. Pilotul avionului era conştient.

23 august 2012 – Un avion militar IAR 99 Şoim cu dublă comandă, s-a prăbuşit, la Craiova, în timpul unor zboruri de probă. Aeronava aparţinea Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova şi s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare. Pilotul aeronavei a murit la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, a fost grav rănit.

1 noiembrie 2010 – O aeronavă militară MiG-21 Lancer cu dublă comandă s-a prăbuşit lângă baza militară de la Câmpia Turzii. Cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa. Aeronava executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie.

5 iulie 2010 – Pe aerodromul de la Tuzla s-a prăbuşit un aparat AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare. La bordul aeronavei se aflau patru membri ai echipajului şi 9 militari din cadrul Forţelor Navale. La puţin timp de la decolare, aeronava a pierdut înălţime şi s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc, 12 persoane au murit şi alte două au fost rănite.

Citeşte şi: Rușii au ajuns să bage și copiii după gratii. Imagini sfâșietoare cu o mamă care încearcă să-i explice fetiței sale în lacrimi de ce au fost reținute, după ce au dus flori în memoria ucrainenilor uciși