Alertă în Europa. Focuri de armă la frontiera dintre Belarus şi Polonia. Este STARE DE URGENŢĂ

Ministerul polonez de Externe l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului pentru a cere explicaţii.

08 oct. 2021, 22:43
Alertă în Europa. Focuri de armă la frontiera dintre Belarus şi Polonia. Este STARE DE URGENŢĂ

Alertă în Europa. Forțele bieloruse au tras joi focuri de armă asupra trupelor poloneze de la frontiera de est, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliției poloneze de Frontieră, potrivit Euronews. Prim-ministrul Poloniei și-a exprimat suportul pentru trupele poloneze după acest incident.

Polonia a declarat stare de urgenţă, pentru prima oară după război. Situaţia de la frontiera cu Belarus devine din ce în ce mai problematică

Purtătoarea de cuvânt Anna Michalska a mai precizat că nimeni nu a fost rănit și că cel mai probabil s-a tras cu gloanțe oarbe.

Ministerul polonez de Externe l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis pe Twitter că „toate forțele statului” sunt alături de trupele de frontieră și că militarii apără granițele.

„Sunt și voi fi mereu cu fermitate alături de soldați și de trupele noastre de frontieră”, a afirmat Morawiecki. „Vreau să le mulțumesc militarilor noștri pentru atitudinea profesionistă și responsabilă”, a adăugat el.

Focare de război în Est. Lupte cu morţi şi răniţi în Donbas, graniţe închise în Belarus şi nave atacate de Rusia în Marea Neagră

Anna  Michalska a mai declarat că trupele de frontieră se află sub o presiune crescută din cauza numărului tot mai mare de incidente cu obiecte aruncate dinspre partea bielorusă.

Alertă în Europa. Polonia, Lituania și Letonia, state membre UE, își apără frontierele împotriva presiunii crescânde a migranților din Orientul Mijlociu și Africa. Bruxelles-ul a afirmat că migrația ilegală este organizată și încurajată de guvernul președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.

UE îl acuză pe Lukașenko că poartă un „război hibrid” ca răspuns la sanțiunile impuse de Occident împotriva guvernului autoritar de la Minsk. Purtătorul de cuvânt al forțelor de frontieră bieloruse, Anton Bychkovsky, a negat că s-au tras focuri de armă.

Polonia a prelungit cu 60 de zile starea de urgenţă la frontiera cu Belarus, asaltată de migranți. Decizia a fost susținută de Parlamentul polonez, în cursul nopţii de joi spre vineri.
Solicitarea guvernului, deja aprobată de preşedinte, a fost susţinută de 237 de deputaţi conservatori şi naţionalişti, faţă de 179 voturi împotrivă şi 31 abţineri, într-un vot transmis în direct la televiziune.

Polonia acuză Rusia şi Belarus că se află la originea valului actual de imigraţie ilegală la frontiera sa terestră. Uniunea Europeană vede acest lucru ca pe o formă de represalii la sancţiunile impuse de UE împotriva Belarusului în urma represiunii opoziţiei de către regimul de la Minsk.