Alertă în Europa, gazele ar putea fi raţionalizate ca în vremea „războiului rece”. Ce face România

Uniper din Germania, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Europa, primeşte cu 60% mai puţine gaze decât volu­mul comandat.

21 iun. 2022, 15:05
Alertă în Europa, gazele ar putea fi raţionalizate ca în vremea „războiului rece”. Ce face România

Rusia şi-a redus livrările de gaze ca reacţie la susţinerea Europei pentru Kiev, folosind energia drept armă, iar drept rezultat raţionaliza­rea gazelor în regiune a devenit de-acum o perspectivă foarte reală, scrie Bloomberg.

În urma acţiunilor ruşilor, preţu­rile gazelor au urcat puternic, au crescut presiunile asupra regiunii, iar solidaritatea europeană este testată, toate victorii pentru Kremlin.

Cu firmele europene forţate să apeleze la rezervele menite să aco­pere nevoile pentru iarnă, controale­le guvernamentale asupra distribuţiei de gaze ar putea începe în câteva luni. Dacă Rusia îşi va închide com­plet principalul gazo­duct, regiunea ar putea rămâne fără gaze până în ia­nuarie, potrivit com­paniei de con­sultanţă Wood Mackenzie.

Soluţia Germaniei pentru a reduce consumul de gaze din Rusia. „Centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”

Kremlinul a redus livrările de gaze cu aproximativ 60% via Nord Stream, cu impact direct pentru Franţa, Austria şi Cehia. Uniper din Germania, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Europa, primeşte cu 60% mai puţine gaze decât volu­mul comandat.

Eni din Italia a primit doar jumătate din volumele cerute, iar Engie din Franţa şi OMV din Austria au de asemenea de suferit.

Regiunea nu are multe alterna­tive la gazoductele Rusiei, în special pentru lunile critice de iarnă. Există capacitate suplimentară limitată din Norvegia şi Olanda, iar livrările de GNL sunt aşteptate să scadă.

Cea mai mare economie a Europei, Germania, aflată la primul nivel al propriului plan de criză în trei etape, analizează o serie de opţiuni pentru reducerea cererii, cum ar fi să le permită proprietarilor să reducă încălzirea în iarnă. Ţara, dependentă de Rusia pentru mai mult de o treime din necesarul de gaze, a făcut apel la solidaritate şi îşi îndeamnă cetăţenii să economisească energie pentru a-l opri pe Putin.

În Germania, autoritatea de reglementare a reţelei de gaze, BNetzA, va lua măsuri de raţionalizare dacă guvernul va declara stare de urgenţă în sector. În timp ce consumatorii şi serviciile publice vitale vor fi protejate, companiile ar avea probleme.

Experţii avertizează că întreaga Uniune Europeană ar trebui să se pregătească pentru o întrerupere completă a livrărilor de gaze ruseşti, notează EUObserver.

„Se poate întâmpla oricând“, arată Simone Tagliapietra, expert în cadrul think tank-ului german Bruegel. Aceasta subliniază că toate ţările UE ar trebui să urmeze exemplul Germaniei şi să ceară oamenilor să consume mai puţină energie.

În faţa scăderii livrărilor de gaze din partea Rusiei, guvernul german va arde mai mult cărbune în vară, va plăti industriei să nu folosească gaze şi va oferi împrumuturi de miliarde de euro comercianţilor pentru achiziţii de gaze, potrivit Euractiv.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Kremlin, spune că Occidentul „se împuşcă în cap” prin diminuarea importurilor de gaze şi petrol din Rusia

În acelaşi timp, coaliţia de guvernământ din Germania lucrează la un pachet de măsuri menite să diminueze impactul scumpirii dramatice a energiei asupra consumatorilor, scrie Bloomberg.

Germania se pregăteşte de raţionalizarea gazelor naturale, în contextul în care livrările din Rusia au fost reduse prin Nord Stream, gazoductul din Marea Baltică. Se pregăteşte şi în România raţionalizarea consumului de gaze naturale? Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, spune practic că nu şi dă asigurări că iarna nu va prinde România nepregătită din punctul de vedere al furnizării de gaze naturale.

Primele molecule  de gaz (din exploatarea Black Sea Oil and Gas – n. red.) din Marea Neagră au început să fie injectate în sistemul de transport. Cantitatea din reţeaua de transport este de aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 10% din necesarul de consum al României. Pe pieţele înconjurătoare, şi nu numai, există o activitate constanţa a Ministerului Energiei de a identifica noi surse de achiziţie şi ne uităm cu atenţie la preluarea de gaz lichefiat din Grecia sau Turcia, sau realizarea conectorului Ungaria sau Grecia. Actualmente se stochează în România şi din producţia internă şi din ceea ce se importă. Suntem convinşi că iarna ne va găsi pregătiţi”, a spus Dan Drăgan la conferinţa ZF/First Bank „Cum putem folosi expertiza businessului american în România“.

Autoritățile de reglementare germane elaborează planuri de raționalizare a gazelor pentru afacerile țării în cazul în care Rusia va întrerupe aprovizionarea. Acțiunea ar închide efectiv părți din industria germană și ar înrăutăți semnificativ situația economică a acesteia.

Aceste scenarii au loc în momentul în care fostul cancelar german Gerhard Schröder a demisionat din funcția de președinte al Rosneft, în urma unei reacții împotriva refuzului său de a se distanța de gigantul petrolier rus. Compania a spus că Schröder demisionează alături de alți alți directori cheie, inclusiv Matthias Warnig, un fost ofițer al Stasi și prieten apropiat al lui Putin, conform The Telegraph.

Parlamentul Germaniei a votat la începutul acestei săptămâni pentru a-l priva pe fostul cancelar de privilegiile sale parlamentare. Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a recunoscut că ar putea fi forțată „să reducă la zero furnizarea de gaz către unii utilizatori”, în funcție de amploarea oricăror lipsuri.

Klaus Mueller, președintele autorității de reglementare din Germania, a declarat că dimensiunea companiei, importanța sectorului și potențialele pierderi economice vor fi luate în considerare atunci când se determină orice raționalizare a furnizării de gaze. Cu toate acestea, unii analiști au avertizat că autoritatea de reglementare va avea dificultăți să stabilească o listă coerentă de raționalizare, având în vedere legăturile dintre lanțurile de aprovizionare de producție, cu efecte secundare imprevizibile.

Statul poate plăti companiile pentru a reduce consumul. Vineri, importatorul finlandez de gaze Gasum Oy a declarat că fluxurile pe o conductă cheie din Rusia se vor opri sâmbătă dimineața devreme, la o săptămână după ce vânzările de energie electrică din Rusia către Finlanda s-au încheiat.

Cea mai mare economie a Europei depinde în mare măsură de importurile rusești de energie, dar trebuie să se pregătească pentru raționări, deoarece războiul Moscovei împotriva Ucrainei se prelungește iar gazul rusesc este folosit acum ca armă politică.