Alertă în Harghita, după ce au fost văzuţi opt urşi. A fost emis mesaj RO-ALERT

A fost alertă în judeţul Harghita, luni seară, după ce a fost semnalată prezenţa a opt urşi. Autorităţile au trimis mesaje RO-ALERT, pentru avertizarea populaţiei.

25 mai 2021, 08:36
Alertă în Harghita, după ce au fost văzuţi opt urşi. A fost emis mesaj RO-ALERT
Alertă în Harghita, după ce au fost văzuţi şase urşi. A fost emis mesaj RO-ALERT

Alertă în Harghita. Opt urşi au fost văzuţi, luni seară, în Băile Tuşnad. Autorităţile au trimis mesaj Ro-Alert.

Alertă în Harghita din cauza urşilor

În ultimele 24 de ore au fost primite la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, 2 apeluri, prin intermediul SNUAU 112, prin care era anunţată prezenţa a 8 urşi în localitatea Băile Tuşnad.

Primul apel primit de la o femeie a venit luni seara şi anunţa prezenţa unei ursoaice cu doi pui pe Aleea Sfânta Ana din Băile Tuşnad şi a trei urşi în faţa Primăriei din Băile Tuşnad. A fost trimis de îndată un echipaj de jandarmi care a îndepărtat un urs din apropierea unui magazin, ceilalţi urşi părăsind zona unde fuseseră semnalaţi, retrăgându-se în pădure.

Al doilea apel a fost făcut la ora 23.00, când un bărbat semnala prezenţa unui urs pe strada Gării şi unul în faţa primăriei.

Aceeaşi patrulă de jandarmi a îndepărtat animalele sălbatice înspre zona împădurită.

Jandarmii au rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, nefiind înregistrate alte evenimente.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. De la începutul anului şi până la ora actuală, la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost înregistrate un număr de 58 de apeluri de urgenţă, prin care ne era semnalată prezenţa ursului în apropierea aşezărilor umane. Zonele unde am fost solicitaţi pentru a îndepărta urşii din apropierea aşezărilor umane au fost localităţile Băile Tuşnad, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Subcetate, Sâncrăieni, Izvoru Mureşului, Ditrău şi Topliţa”, transmite Jandarmeria.

Sursa citată a transmis mesaj de avertizare RO-Alert. La faţa locului s-a deplasat un echipaj SAJ şi un echipaj de la jandarmi.

În ultima perioadă, aparițiile și chiar atacurile urșilor în căutare de hrană s-au înmulțit. În ultima perioadă au fost cinci intervenții pentru îndepărtarea urşilor în Harghita, în special în oraşele Băile Tuşnad şi Topliţa. Prezenţa animalelor fiind semnalată la numărul de urgenţă 112.

Citeşte şi Pui de urs căzut de pe munte, salvat de jandarm. Gestul emoţionant făcut de ursoaică

Pui de urs, găsit în Sibiu şi dus la grădina zoologică. Cum procedezi când găseşti un animal abandonat

Un pui de urs de circa trei luni a fost găsit în zona Porumbacu de Sus din judeţul Sibiu. Puiul de urs a fost dus la Grădina Zoologică din Sibiu până când va fi preluat de Centrul de reabilitare Bălan.

„Un ursuleţ de cca 3 luni a fost găsit în zona Porumbacu de Sus, jud. Sibiu. Echipa de permanenta a Garda Naţională de Mediu s-a deplasat la locul indicat împreună cu celelalte instituţii. Urmează preluarea în custodie temporară de către Serv public Gradina Zoologica Sibiu pana va fi preluat de Centrul de reabilitare Bălan”, a scris Octavian Berceanu pe Facebook.

Şeful Gărzii de Mediu a mai precizat că au fost întocmite documentele prin care va fi permisă relocarea unui exemplar dintr-o specie strict protejată.

De asemenea, şeful Gărzii de Mediu recomandă oamenilor care văd un pui de urs abandonat să sune la 112.

În 4 mai 2021, organizația Agent Green, o organizație neguvernamentală non-profit pentru protecția mediului, a anunțat că ”Arthur, cel mai mare dintre urșii din România” a fost vânat, în luna martie, de către un prinţ în localitatea Ojdula (județul Covasna), într-o arie naturală protejată. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a declanșat o anchetă cu privire la acest caz, în timp ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început o anchetă in rem cu privire la împușcarea ursului brun, existând suspiciuni privind fapte de abuz în serviciu cu obținerea de foloase materiale pentru sine sau altul.

Citeşte şi Pui de urşi pierduţi de mamă, la Hârşeni. Doar unul a fost găsit VIDEO