Alertă în judeţul Alba. Un urs a fost filmat la intrarea într-o localitate

Autorităţile din Alba sunt în alertă, după ce un urs a fost filmat la intrarea într-o localitate din Alba. Animalul alerga pe un câmp aflat la marginea şoselei.

02 iun. 2022, 18:22
Alertă în judeţul Alba. Un urs a fost filmat la intrarea într-o localitate

Alertă în judeţul Alba. Un urs a creeat panică, după ce a fost filmat la intrarea în localitatea Dumitra din comuna Sântimbru.

Alertă în judeţul Alba din cauza unui urs

Citeşte şi S-a trezit cu urșii lângă el. Momentul care l-a făcut să iasă urgent din casă

Un şofer a fost cel care a surprins imaginile cu ursul care alerga pe un câmp aflat la marginea şoselei. La un moment dar, animalul a traversat în fugă chiar prin faţa autoturismului.

Imaginile au fost publicate pe rețeaua de socializare Facebook de Felix Bogdan Dragomir, coordonatorul tehnic al AJVPS Alba.

Reamintim că luni, mai multe urme de urs au fost observate de un biciclist, în zona Dealului Mamut de lângă Alba Iulia, scrie alba24.ro.

La începutul lunii septembrie 2021,  Senatul a adoptat un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Senatorii s-au exprimat, în plen, în favoarea ordonanţei şi a raportului comun de admitere întocmit de Comisiile reunite de apărare, administraţie, ape şi păduri, agricultură şi pentru mediu ale Senatului cu 107 voturi „pentru”, unul împotrivă şi 12 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a menţionat în comisii că, în ultimii cinci ani, au fost peste 4.000 de intervenţii ale jandarmilor, iar numărul situaţiilor critice sesizate privind urşii a crescut de 10 ori.

„Dorim să salvăm vieţile omeneşti. Viaţa umană este prioritară. Intravilanul nu este habitatul natural al animalelor sălbatice. Sper ca şi Camera Deputaţilor să analizeze şi să voteze cu aceeaşi viteză această ordonanţă de urgenţă, astfel încât Parlamentul să îşi spună ultimul cuvânt asupra acestui act normativ.„, a spus, luni, Tanczos Barna, în plenul Senatului.

Citeşte şi Ce se mai întâmplă cu „Autostrada urşilor”. Ministrul Transporturilor: „În câteva zile vom avea soluția pe contestația la bucata lipsă Margina – Holdea”