Alertă în jurul principalului vulcan din Ecuador

Autorităţile ecuadoriene au decretat stare de alertă în jurul vulcanului Tungurahua, situat în centrul ţării, şi au decis să evacueze mai multe sute de locuitori din satele învecinate, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
03 feb. 2014, 07:51
Alertă în jurul principalului vulcan din Ecuador

Serviciul naţional de gestionare a riscurilor (SNGR) a anunţat sâmbătă că a decretat în unele zone alertă portocalie, penultimul nivel înaintea celei roşii, după noile erupţii ale vulcanului de 5.029 de metri altitudine din Anzii Cordilieri, situat la 135 de kilometri sud de Quito.

Serviciile de urgenţă au anunţat, de asemenea, pe reţelele de socializare că au evacuat cu ajutorul poliţiei „toţi locuitorii” din localităţile învecinate Chacauco şi Bilbao.

SNGR a precizat că activitatea vulcanului era „crescută” sâmbătă seara, înregistrându-se importante emisii de cenuşă în unele localităţi şi proiecţii incandescente care au provocat închiderea mai multor drumuri.

Totuşi, în ultimul său bilanţ, Institutul de geofizică ecuadorian a semnalat o „diminuare progresivă a activităţii”.

Regiunile Tungurahua şi Chimborazo, situate în apropierea vulcanului, constituie căile de acces către Amazonia. La poalele vulcanului, oraşul Banos primeşte în medie un milion de turişti pe an, dintre care 40 la sută străini, potrivit autorităţilor.

Vulcanul Tungurahua (care înseamnă „gâtul de foc” în limba indigenă quechua) este în erupţie din 1999, perioadele de acalmie alternând cu cele de activitate. În 2006, şase persoane au murit în timpul unei erupţii puternice.

În 2010, o alertă roşie a determinat o evacuare masivă a locuitorilor şi turiştilor.