ALERTĂ în România! Cumpărătorii, somaţi să aducă înapoi fructele şi legumele congelate, posibil contaminate o bacterie periculoasă

Românii sunt rugați să ducă înapoi fructele și legumele congelate, de frica bacteriei Listeria. Astfel, mai multe lanţuri de supermarketuri de la noi anunţă clienţii să aducă înapoi căpșunile congelate, vișinele, mazărea, fasolea şi amestecul mexican de legume cumpărate.

10 iul. 2018, 14:33

Este doar o măsură de precauție, precizează reprezentanţii magazinelor, care anunţă că nu înseamnă că mâncarea este contaminată.

Lista completă a magazinelor unde se pot returna cumpărăturile se găsește pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

De altfel, mai multe produse congelate retrase au fost deja din magazinele din România, după cazurile de contaminare cu listeria în Europa. 

Produsele congelate de la Greenyard, responsabile de infectarea cu listeria, erau distribuite și în România.

România, inclusă pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei Greenyard din Ungaria

Medicii ne sfătuiesc să fierbem bine legumele și fructele congelate înainte să le mâncăm, ca să evităm contaminarea cu bacteria numită Listeria, care a provocat 47 de îmbolnăviri în Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia. Nouă oameni au murit, după ce au mâncat porumb congelat.

Recent, cinci australieni au murit, după ce au mâncat pepene galben. Ar fi fost contaminat cu bacteria listeria.

Simptomele sunt asemănătoare gripei, dar dacă bacteria pătrunde în sistemul nervos poate provoca stări confuze, convulsii şi pierderea echilibrului. Află ce este bacteria listeria si care sunt simptomele bolii listerioza, pe care o provoacă aceasta, mai ales că produsele congelate infectate cu Listeria sunt periculoase pentru gravide. Bacteria e rezistentă și la temperaturi scăzute.