Alertă în Vrancea din cauza urşilor. Localnicii sunt disperaţi: „Alooo, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, ministrul Mediului, domnilor, dormiţi?”

Este alertă în Vrancea din cauza urşilor. În ultimele săptămâni vizitele animalelor în comuna Soveja s-au intensificat iar localnicii sunt disperaţi. Aceştia cer ajutorul autorităţilor.

14 iun. 2021, 16:41
Alertă în Vrancea din cauza urşilor. Localnicii sunt disperaţi: „Alooo, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, ministrul Mediului, domnilor, dormiţi?”

Alertă în Vrancea din cauza urşilor. Localnicii din comuna Soveja sunt disperaţi după ce în ultima vreme animalele sălbatice le ucid zilnic pasarile din gospodării. Oamenii cer ajutorul autorităţilor.

Alertă în Vrancea din cauza urşilor. Primar: Alooo, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, ministrul Mediului, domnilor, dormiţi?

Citeşte şi Doi vloggeri americani, fascinați de peisajele de pe Transfăgărăşan. Experienţa inedită pe care au avut-o cu urşii: „Nu am stat niciodată atât de aproape de un urs” VIDEO

„Alooo, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, ministrul Mediului, domnilor, dormiţi?!! De mai bine de 3 săptămâni, localitatea Soveja se confruntă cu un număr semnificativ de „vizite” ale urşilor în gospodăriile sătenilor. Dacă până în urmă cu ceva timp lucrurile păreau timide şi mai mult comice, iată că situaţia s-a agravat. De două săptămâni urşii dau năvală în gospodăriile sovejenilor şi, colac peste pupăză, şi-au schimbat şi meniul – au trecut la decimarea a sute de păsări”, a postat pe pagina de Facebook primarul comunei.

Edilul spune angajaţii Ocolului Silvic Soveja şi reprezentanţii Primăriei Soveja nu au reuşit să îndepărteze animalele sălbatice de zonele locuite. Localnicii sunt speriaţi şi aşteaptă o intervenţie rapidă a celor de la Ministerul Mediului şi de la compania Romsilva.

„Domnule ministru al Mediului, Tánczos Barna, domnule director al Regiei Nationale a Pădurilor Romsilva, Teodor Ţigan, dormiţi? Domnilor, noi, cei din Soveja, nu mai dormim de ceva timp, ci ne păzim gospodăriile de urşi. Sunteţi direct răspunzători de gestionarea acestor situaţii, mai ales că vă aparţine responsabilitatea administrării fondului cinegetic, unde din câte observ nu ati reuşit să simplificaţi legislaţia nici până la acest moment pentru a se lua măsuri de urgenţă în vederea evitării unor tragedii”, a mai precipat precizat primarul Ionuţ Filimon.

În ultimele luni au fost raportate 280 de atacuri ale urşilor asupra oamenilor şi au fost deschise 5.000 de dosare de pagubă. Din estimările vânătorilor, în România există peste 10.000 de urşi. În prezent, ministrul Mediului a mărturisit că intervenţia autorităţilor este greoaie din cauza legislaţiei care prevede obţinerea mai multor avize pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite.

Citeşte şi Senator UDMR: „Urşii, un pericol real. Niciun animal nu valorează cât o viaţă de om”

„Urşii s-au obişnuit cu altă viaţă. Nu mai caută în pădure hrana. S-au obişnuit cu tomberoanele. Cea mai mare problemă e crearea acestui pericol în zonele locuite, acolo unde e habitatul omului. Acolo intervenţia trebuie să fie promptă pentru a proteja viaţa umană.

Pe procedurile existente, intervenţia poate să dureze şi două luni de zile. Până se face dosarul de pagubă, până se trimite la Minister, până obţinem avizul Academiei, până se publică în Monitorul Oficial, până semnează toate instituţiile trec şi nouă-zece luni.

Atunci e greu să mai intervii să identifici exemplarul respectiv. Normal că încep întrebările: care a fost ursul care a intrat în localitate? De ce să mai aştept trei luni ca să îl extragi?”, a afirmat Tanczos Barna.