Alertă la Ambasada Ucrainei la Bucureşti după primirea a două plicuri suspecte. Echipe SRI au ridicat corespondenţa suspectă – UPDATE

Două plicuri considerate suspecte au fost primite la Ambasada Ucrainei de la Bucureşti, autorităţile demarând verificările. Echipele SRI vor stabili dacă se impune ridicarea în siguranţă a plicurilor.

06 dec. 2022, 12:05
Alertă la Ambasada Ucrainei la Bucureşti după primirea a două plicuri suspecte. Echipe SRI au ridicat corespondenţa suspectă – UPDATE

UPDATE MAE reacţionează după incidentul de la Ambasada Ucrainei: Inacceptabil, intolerabil!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost informat cu privire la recepționarea, în cursul dimineții de 6 decembrie 2022, de către Ambasada Ucrainei la București, a unei corespondențe suspecte.

Instituțiile românești abilitate au intervenit cu maximă promptitudine pentru securizarea perimetrului și ridicarea corespondenței menționate.

Ambasada Ucrainei a transmis mulțumiri pentru reacția rapidă și eficientă a autorităților competente.

MAE consideră absolut inacceptabilă și intolerabilă orice formă de amenințare teroristă și condamnă cu toată fermitatea orice acțiune de intimidare a unei misiuni diplomatice.

 

Echipele SRI au intervenit marţi la Ambasada Ucrainei în urma unui apel 112, prin care s-a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte. „Pirotehnistii au demarat procedura standard, pentru investigarea acestora”, a transmis SRI.

La sediul ambasadei Ucrainei au ajuns şi poliţişti care asigură zona.

„La data de 6 decembrie 2022, în jurul orei 11.00, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 1 au fost sesizați cu privire la faptul că, la sediul unei ambasade din Sectorul 1, au fost primite două plicuri ce ar avea un conținut suspect. La fața locului s-au deplasat polițiștii pentru asigurarea zonei.

De asemenea, la fața locului se deplasează echipe pirotehnice pentru efectuarea de verificări specifice”, a transmis şi Poliţia Română.

Citeşte şi: Explozie la Ambasada Ucrainei din Madrid. Spania a activat planul antiterorism

Echipele SRI au ridicat plicurile suspecte în vederea expertizării. „În acest caz se colaborează cu toate instituţiile abilitate”, a mai transmis SRI.

Anchetatorii verifică o posibilă legătură cu incidentele petrecute în Spania, când mai multe colete suspecte au fost trimise dilomaților ucraineni. Angajații au fost evacuați.

Plicurile suspecte primite la Ambasada Ucrainei la Bucureşti ar putea face parte dintr-o serie de atacuri care vizează de câteva zile ambasadele Ucrainei din toată lumea. În ultima perioadă, mai multe reprezentanțe diplomatice ale Ucrainei din Spania, Ungaria, Ţările de Jos, Polonia, Croaţia, Cehia, Italia, Kazahstan și Statele Unite au primit plicuri cu substanțe explozive ori colete cu sânge și ochi de animale.

Citeşte şi: Reuniunea NATO de la București. Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei în cadrul Alianței: Să ne asigurăm că Ucraina există. A făcut progrese, dar nu trebuie să subestimăm Rusia

Sunt ţări care şi-au arătat sprijinul pentru Ucraina după invaziei Rusiei, la ordinul lui Vladimir Putin, în 24 februarie 2022.