Alertă la CEC Bank: 17.000 de carduri au fost blocate din motive de securitate

Suspiciune de fraudă fără precedent în sistemul bancar românesc. 17.000 de carduri ale clienţilor CEC Bank au fost blocate miercuri. Banca a decis să sisteze funcţionarea cardurilor clienţilor săi din motive de securitate, după ce o bază de date internaţională a fost spartă. Şi alte bănci ar putea lua o decizie similară.

RomaniaTV.net
14 dec. 2011, 11:07
Alertă la CEC Bank: 17.000 de carduri au fost blocate din motive de securitate

UPDATE: „Visa Europe a fost informată de probabilitatea unei breşe de securitate în baza de date a unui procesator din Europa. S-a deschis o anchetă în acest sens şi lucrăm îndeaproape cu băncile pentru a ne asigura că posesorii de card sunt protejaţi. Întrucât ancheta este în curs de desfăşurare, nu putem oferi mai multe informaţii în acest moment. În cazuri ca acesta, rolul nostru este de a sprijini investigaţia derulată şi de a proteja deţinătorii de carduri. Posesorii de carduri trebuie să fie atenţi la conturile lor şi să raporteze băncii emitente orice activitate suspectă sau neobişnuită. Posesorii de carduri care sunt victime inocente ale fraudei îşi vor primi banii înapoi, în conformitate cu termenii şi condiţiile băncii care le-a emis cardul „, a afirmat Cătălin Creţu, director general al Visa Europe pentru România, citat de Mediafax.

UPDATE: Alerta din sistemul bancar românesc ar avea drept cauză o probabilă breşă de securitate în baza de date a unui procesator din Europa, potrivit Mediafax. Reprezentanţii CEC Bank au dat asigurări că banii oamenilor sunt în siguranţă, măsura fiind luată preventiv. Până acum au fost blocate 17.000 de carduri.

„Banca a primit sesizări oficiale conform cărora informaţiile aferente unui număr de carduri emise de instituţii financiare din România şi din străinătate au fost posibil compromise la nivelul unei baze de date internaţionale”, se arată într-un comunicat al CEC.

Potrivit money.ro CEC Bank a blocat şi reemis carduri şi coduri PIN noi pentru clienţii afectaţi.

Potrivit unui comunicat transmis presei, CEC spune că a luat măsura de „de blocare şi re-emitere card şi cod PIN, fără cost, pentru un număr de carduri din portofoliul propriu”, fără să precizeze numărul acestora. „În scopul protejării disponibilităţilor băneşti ale clienţilor şi în conformitate cu prevederile contractuale, CEC Bank a aplicat măsura de blocare şi re-emitere card şi cod PIN, fără cost, pentru un număr de carduri din portofoliul propriu. Ne cerem scuze pentru inconvenienţele create, dar în conformitate cu cele mai sus menţionate, acţiunea are ca scop protejarea clienţilor băncii în faţa unor eventuale pierderi financiare. Menţionăm că atacul nu a vizat doar cardurile CEC Bank şi nu se datorează eventualelor vulnerabilităţi ale sistemului operat de bancă. Disponibilităţile băneşti ale clienţilor noştri sunt în siguranţă”, se mai arată în comunicatul CEC Bank, citat de money.ro.