Alertă la graniţa de est a României. Războiul din Ucraina ia amploare

Kremlinul a anunţat duminică că nu se angajează într-un război cu Ucraina, după ce în ultimele săptămâni, Rusia şi-a sporit prezenţa militară la graniţa cu teritoriile de est ale Ucrainei

12 apr. 2021, 14:39
Alertă la graniţa de est a României. Războiul din Ucraina ia amploare

Alertă la graniţa de est a României. Atacurile din estul Ucrainei, s-au intensificat în ultimele 24 de ore. Un soldat ucrainean a fost ucis şi altul grav rănit în urma unui incident armat provocat de separatiştii proruşi. Cetăţenii din zonă îşi pun destinele în mâinile preşedintelui Zelenski.

„Trebuie să întrebaţi pe cineva de sus. Întrebaţi-l pe Zelenski la ce se gândeşte. El a spus: „Nu sunt un prost”. Dacă nu este un prost, atunci nu se va întâmpla nimic. Dacă este un prost, s-ar putea întâmpla orice”, susține doamna Nina, pensionară.

Traian Băsescu: „Nici SUA, nici NATO, nici România, nici UE nu vor trage un glonţ pentru Ucraina”

Forţele ucrainene şi separatiştii proruşi au luptat în estul Ucrainei la scurt timp după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014. Rusia neagă afirmaţile de susţinere a rebelilor separatişti.

Ce spune Kremlinul despre un război cu Ucraina: „Nimeni nu acceptă această posibilitate”

Kremlinul a anunţat duminică că nu se angajează într-un război cu Ucraina, după ce în ultimele săptămâni, Rusia şi-a sporit prezenţa militară la graniţa cu teritoriile de est ale Ucrainei, transmite AFP, citat de AlephNews.

„Desigur, nimeni nu se angajează pe calea războiului şi nimeni nu acceptă posibilitatea unui astfel de război”, a spus Peskov într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossia 1, ce va fi difuzat în cursul serii la Moscova şi din care au fost făcute publice extrase.

Peskov a insistat asupra faptului că Moscova nu este implicată în conflict, adăugând totuşi că nu vor „rămâne indiferenţi” faţă de soarta vorbitorilor de limbă rusă care trăiesc în regiunea devastată de conflict.

„Rusia depune toate eforturile pentru a ajuta la rezolvarea acestui conflict. Şi vom continua să facem acest lucru fără încetare″, a mai spus Peskov.

Alertă la graniţa de est a României. Zelenski a solicitat să discute cu Putin, dar încă nu a primit un răspuns

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat să discute cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la escaladarea conflictului din estul Ucrainei, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Iulia Mendel, potrivit Reuters.

Rusia a comasat peste 40.000 de soldaţi în apropierea frontierei estice a Ucrainei şi alţi 40.000 de soldaţi în Crimeea, a spus Mendel.

Preşedintele Zelenski se va deplasa la Paris pentru discuţii despre escaladarea conflictului din regiunea Donbas, a adăugat ea.

”Biroul preşedintelui, evident, a făcut o cerere pentru a vorbi cu Vladimir Putin. Încă nu am primit un răspuns şi sperăm foarte mult că acesta nu este un refuz de a dialoga”, a precizat reprezentanta Kievului.

Preşedintele rus a acuzat vineri Ucraina de ”acţiuni provocatoare periculoase” în regiunea Donbas, în contextul intensificării confruntărilor între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.

Duminică, Kremlinul a anunţat că trebuie îndeplinite anumite condiţii din acordurile de pace de la Minsk pe tema conflictului din estul Ucrainei înaintea începerii unei noi runde de negocieri de pace.

‘Formatul Normandia’ a adus la aceeaşi masă a discuţiilor liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei cu scopul de a contribui la încetarea conflictului din estul Ucrainei între forţele Kievului şi separatişti proruşi.

Rusia recunoaşte că ar putea interveni în conflictul din Ucraina: „Dacă există un fel de Srebreniţa, va trebui să le venim în apărare”