Alertă la graniţa României! Rusia atacă Ucraina cu rachete Kalibr din Marea Neagră

Statele occidentale ar vrea să ofere Ucrainei rachete antinavă pentru a debloca porturile, dar şi Rusia ameninţă cu rachetele moderne din dotare.

20 mai 2022, 20:06
Alertă la graniţa României! Rusia atacă Ucraina cu rachete Kalibr din Marea Neagră

Ministerul Apărării din Ucraina avertizează vineri că rușii au pregătit 16 rachete de croazieră Kalibr pentru lansare din Marea Neagră. „Două nave cu o salvă totală de până la 16 rachete Kalibr sunt gata de lansare din Marea Neagră”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

New York Times publică dovezi foto și video ale execuției locuitorilor din Bucha, de către armata rusă. Ororile sunt inimaginabile, făptaşii au fost identificaţi
De asemenea, grupul Flotei Mării Negre a Federației Ruse continuă să izoleze transportul civil și porturile Ucrainei. Navele inamice oferă recunoaștere și sprijin de foc pentru forțele de ocupare de pe uscat, a adăugat armata ucraineană.

Statele occidentale ar vrea să ofere Ucrainei rachete antinavă pentru a debloca porturile. Pe 15 mai, rușii au lansat rachete Kalibr din submarine din regiunea Lviv.

Miniştrii de externe ai statelor Consiliului Europei au aprobat vineri la Torino, în Italia, un nou plan de acţiune pentru Ucraina şi au propus organizarea unui summit al şefilor de stat şi de guvern din cele 46 de state membre ale organizaţiei pentru a aborda situaţia creată de războiul declanşat de Rusia, ţară exclusă din Consiliul Europei, relatează agenţia EFE.

”În cadrul reuniunii a fost manifestată dorinţa de organizare a unui summit al celor 46 de şefi de stat din ţările Consiliului Europei” pentru a aborda situaţia din Ucraina, pentru a ajuta această ţară ”să depăşească pagubele dramatice provocate de război şi a o susţine în reconstrucţie”, a declarat şeful diplomaţiei italiene Luigi di Maio.

Lovitura devastatoare pentru Putin vine din SUA. Ucraina poate distruge flota Rusiei
La rândul său, ministrul de externe irlandez, Simon Coveney, a cărui ţară a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Europei, a spus că aceasta va avea ca priorităţi consolidarea drepturilor omului şi a protejării civililor în Europa, promovarea democraţiei participative, angajamentul faţă de tineri şi încurajarea ”incluziunii şi diversităţii”.

Miniştrii participanţi la reuniunea de la Torino au promis ”mobilizarea tuturor capacităţilor Consiliului Europei pentru a garanta că Rusia va fi trasă la răspundere pentru încălcările drepturilor omului comise” în Ucraina.

Ei au adoptat şi un ”plan de acţiune pentru Ucraina”, care include ”măsuri pentru protejarea persoanelor strămutate, susţinerea personalului juridic, acordarea de consultanţă asupra aplicării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, strângerea de probe despre încălcările drepturilor omului, protejarea drepturilor copiilor şi combaterea violenţei împotriva femeilor”, printre altele.