Alertă la graniţele României: Câţi luptători ISIS se află în Balcani

Peste 1.000 de militanţi din statele membre ale Uniunii Europene luptă pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, iar 800 dintre aceştia provin din Balcani, potrivit datelor prezentate luni de Oficiul European de Poliţie (Europol), relatează site-ul agenţiei Novinite.

RomaniaTV.net
20 mart. 2018, 05:56
Alertă la graniţele României: Câţi luptători ISIS se află în Balcani

Rob Wainwright, directorul executiv al Europol, a participat la o întrunire la Sofia a Oficiului, în contextul în care Bulgaria deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Peste 130 de eurodeputaţi din statele membre UE, experţi din cadrul poliţiei şi comisari europeni au discutat despre lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, precum şi despre securitatea cibernetică.

Wainwright a avertizat că Bulgaria şi alte state europene se confruntă cu ameninţarea terorismului, în condiţiile în care „aproximativ 30.000 de persoane din Europa fac parte din comunităţi teroriste„.

Una dintre principalele concluzii ale Europol este că Balcanii rămân o zonă importantă de tranzit şi trafic de bunuri ilegale, de droguri şi de arme, precum şi de fiinţe umane. Regiunea este, de asemenea, o sursă majoră de tineri radicalizaţi care ajung să facă parte din reţeaua teroristă Stat Islamic.

Conform experţilor din cadrul Oficiului European de Poliţie, pericolul este reprezentat de faptul că mulţi dintre aceşti militanţi revin în ţările de origine după ce Stat Islamic a pierdut teren în Siria şi Irak. Europol atrage atenţia că aceşti luptători trebuie identificaţi şi neutralizaţi în cel mai scurt timp de la pătrunderea în statele membre ale UE.


loading...