Alertă la nivel înalt! Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă care a aterizat la doar 200 de km de coasta Japoniei

Este alertă la nivel înalt după ce Coreea de Nord a lansat, vineri, o nouă racheta balistică intercontinentală, care a căzut în apropierea insulei japoneze Hokkaido.

18 nov. 2022, 13:43
Alertă la nivel înalt! Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă care a aterizat la doar 200 de km de coasta Japoniei

Alertă la nivel înalt, după ce Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală care a căzut în apropierea insulei Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei.

Statele Unite au convocat o reuniune de urgență cu aliații din regiunea Asia-Pacific, după ce în urma analizelor s-a constatat că proiectilul avea o rază suficient de lungă cât să lovească teritoriul american.

Citiți și: Alertă în Asia. Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică de tipul celor folosite de Rusia în Ucraina

Racheta avea o rază de acţiune suficientă pentru atinge teritoriul SUA, a precizat ministrul nipon al Apărării.

„Racheta lansată vineri de Coreea de Nord avea o rază de acţiune suficientă pentru a atinge teritoriul Statelor Unite ale Americii şi o capacitate de zbor de până la 15.000 km (9.320 mile)”, a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, relatează Reuters.

În schimb, premierul Fumio Kishida a calificat această noua provocare drept una „absolut inacceptabilă”, mai ales că este pentru a doua oară când o rachetă balistică ajunge pe teritoriul japonez în ultimele săptămâni, ceea ce a dus la o escaladare a tensiunilor în zonă.

De asemenea, premierul japonez a precizat că nu au fost semnalate daune la nave sau avioane. ZEE japoneză se extinde până la 200 de mile marine (370 de kilometri) de la zona de ţărm.

„Am protestat ferm în faţa Coreei de Nord. (Aceasta) repetă actele de provocare cu o frecvenţă fără precedent. Reiterăm cu fermitate că acest lucru este absolut inacceptabil”, a subliniat premierul nipon, scrie Agerpres. „Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud trebuie să se coordoneze îndeaproape pentru a lucra la denuclearizarea completă a Coreei de Nord”, a adăugat premierul nipon, potrivit Agerpres.

Între timp, Statele Unite au condamnat vineri lansarea unei presupuse rachete balistice intercontinentale de către Coreea de Nord.

„Această lansare este o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și crește inutil tensiunile și riscă să destabilizeze situația de securitate din regiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, citat de Reuters.

Această lansare a fost al doilea test în ceea ce privește rachetele balistice intercontinentale efectuat de Coreea de Nord, în această lună.

Citiți și:Coreea de Nord anunţă că a testat rachete de croazieră capabile de a transporta focoase nucleare