Alertă MAE: încă un român a fost dat dispărut în Israel. Autoritățile încearcă să își aducă conaționalii acasă

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că încă un român a fost dat dispărut de către autoritățile israeliene. Este vorba despre un român cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Israel.

19 oct. 2023, 15:22
Alertă MAE: încă un român a fost dat dispărut în Israel. Autoritățile încearcă să își aducă conaționalii acasă
Alertă MAE: încă un român a fost dat dispărut în Israel. Autoritățile încearcă să își aducă conaționalii acasă

Încă un român a fost dat dispărut în Israel. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că este vorba despre un bărbat cu dublă cetățenie.

Citește și: Noi imagini şocante cu spitalul bombardat din Gaza: „Am fost în Iad”

Român cu dublă cetățenie, dispărut în Israel

Autoritățile române au transmis că este vorba despre un bărbat care domiciliază în Israel și care are și cetățenie română, și israeliană.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la dispariția a încă unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel”, se arată într-o precizare de presă a MAE.

Potrivit MAE, până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel și mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, potrivit informațiilor de către autoritățile israeliene, patru cetățeni cu dublă cetățenie israeliano-română au decedat și două sunt notificate ca dispărute. De la începutul războiului din Israel peste 2.200 de români au fost repatriați în siguranță din Israel.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format videoconferinţă, pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului. În cadrul reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea transmiterii unui mesaj strategic unitar al UE cu privire la evoluţia situaţiei de pe teren, a informat sursa citată. Şeful statului a condamnat încă o dată atacurile teroriste împotriva Israelului, exprimând regrete pentru pierderile de vieţi omeneşti.

„Preşedintele României a subliniat că ţara noastră susţine fără echivoc dreptul legitim al Israelului la autoapărare, care trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internaţional umanitar”, adaugă Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a evidenţiat necesitatea coordonării eforturilor pentru facilitarea protecţiei civililor şi evacuarea în siguranţă a cetăţenilor atât din Israel, cât şi din Fâşia Gaza şi a dat asigurări că România este pregătită să ofere asistenţă umanitară de urgenţă.

Citește și: Româncă din Israel, mamă a cinci copii, descrie coșmarul pe care-l trăiește zilnic: „Nu e prima dată când trăiesc sub bombardamente, copiii mei s-au născut în această teroare”