Alertă maximă în Japonia din cauza intemperiilor

Agenţia japoneză de meteorologie a emis joi dimineaţă alertă maximă pentru o parte din insula Hokkaido, din cauza ploilor torenţiale care riscă să producă alunecări de teren şi inundaţii mortale, relatează AFP.

11 sept. 2014, 03:43
Alertă maximă în Japonia din cauza intemperiilor

Acest avertisment special şi rar, care semnifică faptul că pericolul este mare, vizează regiunile Ishikari şi Sorachi, pe coasta de vest a insulei Hokkaido.

Cel puţin 700.000 de persoane din localităţile vizate, printre care şi principalul oraş, Sapporo, au fost sfătuite să-şi evacueze locuinţele, potrivit agenţiei de presă Jiji.

‘Am emis o alertă specială din cauza ploilor care reprezintă un pericol fără precedent, este o situaţie de urgenţă şi nu ar fi suprinzător să se producă o catastrofă importantă’, a declarat un responsabil al agenţiei în cadrul unei conferinţe de presă.

‘Mergeţi în locuri sigure, în funcţie de sfaturile şi ordinele de evacuare ale autorităţilor locale. Dacă este prea periculos să ieşiţi, rămâneţi la etajele superioare’, a atras el atenţia.

Ploile au început să cadă joi în insula Hokkaido, determinând autorităţile să oprească circulaţia pe şosele. Au fost semnalate de asemenea întreruperi de curent.

Există de asemenea riscul unor ploi importante în est şi nord-est, a atras atenţia agenţia, în special în provinciile sinistrate în urmă cu trei ani şi jumătate din cauza tsnamiului de la 11 martie 2011.

În urmă cu mai puţin de o lună, alunecările puternice de teren din partea de nord a oraşului Hiroshima s-au soldat cu peste 70 de morţi.