Alertă medicală! România este prima în Europa la numărul cazurilor de rujeolă

Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică, suntem fruntași în Europa la numărul cazurilor de infecții cu rujeolă.

16 mart. 2024, 11:09
Alertă medicală! România este prima în Europa la numărul cazurilor de rujeolă

Medicii spun că epidemia de rujeolă este o consecinţă a mişcării împotriva vaccinării.  În perioada 01.01.2023 – 10.03.2024, în România au fost peste 8.000 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Brașov și Mureș.

În decembrie anul trecut Ministrul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă pentru a încuraja vaccinarea.

În urmă cu o lună, Alexandru Rafila a vorbit despre situația din țară. Rata de vaccinare împotriva pojarului, în România, este pe un trend descendent în ultimul deceniu, iar acest motiv cauzează numărul mare de bolnavi, susține Ministrul Sănătății.

„Da, este singurul motiv pentru care avem un număr atât de mare (n.r. de cazuri de rujeolă). Se înregistrează, însă, cazuri de rujeolă în rândul copiilor de diferite vârste care nu au fost vaccinați și, uneori, chiar în cazul adulților care nu au fost vaccinați. Chiar cunosc, recent, un caz de copil mare, de 14 ani, cu o formă severă de rujeolă. Am discutat cu părinții și mi-au spus că au avut o reticență să-l vaccineze, pentru că există o campanie negativă împotriva vaccinării antirujeolice. Acum, regretă.

Citește și: Cum obţii cardul european de sănătate în 2024. Cât timp este valabil şi ce documente sunt necesare

Cred că lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: rujeola sau pojarul e una dintre bolile cele mai transmisibile și ea poate să aibă două consecințe: în primul rând că, dacă nu îți vaccinezi copilul, riscul de a se îmbolnăvi la o vârstă mai mare decât cea la care se îmbolnăvesc, de obicei, copiii și fac forme relativ ușoare, este crescut. În loc să te îmbolnăvești, să zicem, la doi-trei ani, cum se întâmpla pe vremuri când nu exista vaccin, te îmbolnăvești la 14, 16 ani sau la 18 ani, când forma de boală e mult mai gravă sau te îmbolnăvești ca adult și, din nou, forma e foarte gravă la adult. Iar pe de altă parte, cei care se îmbolnăvesc de rujeolă au un risc – unul la 1000 de cazuri ajung să facă o boală foarte gravă, se numește panencefalită sclerozantă subacută. O boală care este, din păcate, mortală, și apare la câțiva ani după infecția cu virusul rujeolic”, a spus Rafila.

Vaccinarea este recomandată începând cu vârstă de un an, însă Ministerul încurajează chiar și vaccinarea celor care au între 9 şi 11 luni. Serul ROR este compensat 100% pentru copii și se administrează în cabinetele medicilor de familie.

Citește și: Ziua Mondială a Rinichiului: Accesul echitabil la diagnostic, tratament și servicii medicale optime este esențial pentru sănătatea rinichilor