Cum obţii cardul european de sănătate în 2024. Cât timp este valabil şi ce documente sunt necesare

Dacă planifici o călătorie în orice stat membru al Uniunii Europene, în Spațiul Economic European sau în Elveţia, obținerea Cardului European de Sănătate (CES) devine esențială.

15 mart. 2024, 22:45
Cum obţii cardul european de sănătate în 2024. Cât timp este valabil şi ce documente sunt necesare
Cum obţii cardul european de sănătate în 2024. Cât timp este valabil şi ce documente sunt necesare

Cum obţii cardul european de sănătate în 2024. Cardul european de sănătate (CES) este un card gratuit care asigură accesul la asistență medicală în țările membre ale UE pentru o ședere temporară de maximum 12 luni. Acesta acoperă și Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, la aceleași costuri ca și pentru cetățenii locali.

Cum obţii CES în 2024:

  • depune o Cerere: Solicită CES prin completarea unei cereri online sau prin trimiterea unei cereri scrisă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate;
  • completează Formularul: Descarcă și completează formularul de cerere de pe site-ul CNAS și trimite-l la adresa specificată;
  • primește Cardul: Veți primi CES în cel mult șapte zile lucrătoare de la înregistrarea cererii în sistemul informatic național.

Documente necesare pentru obţinerea CES:

  • copie a actului de identitate;
  • document care atestă calitatea de asigurat:
  • cerere semnată și ștampilată pentru eliberarea CES.

CES oferă acces la servicii medicale la costuri reduse sau gratuite în țara gazdă. Poți beneficia de îngrijire medicală pentru boli cronice, sarcină, naștere și alte situații medicale de urgență. În cazul în care CES nu este recunoscut, contactează casa de asigurări care l-a emis pentru a obține un Certificat Provizoriu de Înlocuire. Acesta va fi trimis în 24 de ore, scrie Libertatea.

Citeşte şi: Cardul de sănătate. Cât este valabil și ce acte sunt necesare pentru schimbarea lui

CES trebuie să conțină numele, data nașterii, data expirării, codul țării emitente și numărul cardului. Atenţie, CES nu înlocuiește asigurarea de călătorie și nu acoperă serviciile private de asistență medicală sau costurile de călătorie. De asemenea, nu garantează servicii medicale gratuite și nu acoperă tratamentele medicale planificate.